10.8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Dobrovoljnih darivalaca je sve manje, krv se često traži putem apela

Još jedna porazna statistika. Naime, česte su situacije da se putem apela traže donori krvi da bi se spasili ljudski životi, a dobrovoljnih darivalaca je sve manje. Sa ovim problemom se suočava Transfuzijski centar Kantonalne bolnice Zenica, koji u hitnim situacijama, samo zahvaljujući porodicama pacijenata, uspijeva osigurati dovoljne doze krvi.

U situacijama kada je nekome neophodna doza krvi, ovi plemeniti ljudi uvijek su na raspolaganju. Čak su, pored toga, i redovni davaoci krvi.

„Do sad sam dao 25 puta i ko god može angažira da daje krv, da se pomogne ženama, djeci, nastradalima i tako“, priča Admir Čičak, dobrovoljni davalac krvi iz Zenice.

„Jedno 25 puta sam dao do sad krv. Odlučujem se radi da pomognemo djeci, ženama, povrijeđenim da bi spasili nečiji život i tako bi preporučio svima da se angažuju da daju krv i da se nekome pomogne“, kaže Zaim Derlić, dobrovoljni davalac krvi iz Željeznog Polja.

I baš zbog dobrovoljnih davalaca krvi trenutne zalihe krvi u Kantonalnoj bolnici Zenica su na zadovoljavajućem nivou. No ipak, kako se radi o malom broju onih koji dobrovoljno daju krv, nisu rijetke situacije kada su i ljekari prinuđeni da od porodice pacijenta traže da pronađu darivaoce.

„Dobrovoljno davalaštvo jeste u krizi zbog toga jer smo u situaciji, da tako kažem, damo obavijest članovima porodice da obezbijede davaoce, mi smo zadovoljni što imamo dobrovoljne darivaoce koji se odazovu da daju krv, međutim njihov broj je znatno manji u odnosu na ove porodične davaoce koji su namjenski došli na naš transuzijski centar da daruju za poimenično određenog pacijenta“, navodi dr. Dženana Omeragić, zamjenica načelnice Transfuzijskog centra KBZ.

Kako je dobrovoljnih darivalaca krvi sve manje, u situacijama kada je neophodno, krv se nerijetko traži putem društvenih mreža i preko udruženja koja se bave humanitarnim radom.

„Gledamo, trudimo se da makar stavim objavu da bude što više dijeljenja da se to pronađe. Neki pojedinci osjećaju se da su prepušteni sami sebi, u tom slučaju vide u nama neku ruku spasa“, pojasnila je Džemila Telalović, osnivačica Udruženja Hrabro srce Zenica.

Da bi se dobrovoljno davalaštvo krvi osnažilo, svaki čovjek bi se trebao zapitati šta on može učiniti jer kao što je i poznato jedini izvor krvi jeste čovjek.

„Ne treba da bude poriv da li će nekome našim zatrebati od članova porodice ili prijatelja da bismo tu bili tek tad“, dodaje Omeragić.

S obzirom na činjenicu da Transfuzijski centar zeničke bolnice snabdijeva cijeli Zeničko-dobojski kanton na dnevnoj bazi je neophodno osigurati od 40 do 50 doza krvi. Zbog toga je neophodno ojačati svijest osoba od 18 do 65 godina o dobrovoljnom davalaštvu kako bi krv uvijek čekala pacijenta, a nikako da pacijent čeka krv.

Izvor: zenicablog

Povezane vijesti

Najnovije vijesti