27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Dobrvoljni davaoci krvi- Spasi nekome život

U današnje vrijeme u kojem je brz način života tako i povečanju određenih bolesti sve je više potrga za davaocima krvi.I dana u dan sve je više apela za iste putem raznih medija…U Tešnju ima mnogo dobrovoljnih davaoca krvi ali sigurno je i to što se imaju i jake organizacije unutar firmi.
Nekako osobe koje su darivale preko 30 puta one su “okaljene”i rado će pomoći bez obzira na neke olakšice koje “možda”imaju.
Kako stimulisati mlade ljude da daruju krv,da li će to poslodavcu nešto značiti da prima 100% zdravu osobu,da li općine poraditi na tome,da li će organizacije poraditi na tome,da li u stanju CK šta da poduzme.
Naravno mnogo lijepih ima momenata i čovjek ono radi što ga čini sretnim.Lijep je osjećaj nekome sasiti život ili biti dio tog tima.
Zaista veliki respect i poštovanje prema ovim ljudima imaju zdravstveni radnici i ovako im hvala javno na tome.U ovim lijepim danima Ramazana hvala dragom Allahu kada je omogućio da budemo zdravi i da možemo da darujemo dragocjenu tečnost.Lično ne ganjam nikakve cifre i medalje ali ću se potruditi kroz svoj životni vijek da što više pomognem na ovaj način ali i druge koje mogu.
Pojedinim ” ljudima” bi poručio nemojte da ogovarate dobrovoljne davaoce jer sutra će se desiti da čete nekome od njih zakucati na vrata i tražiti pomoć.Ako ima jedan dan odmora pa neka ima,nije lako darovati 350 ili 450 mL.
Moj rođak Osman Alic iz Tešnja je darovao je 105 puta krv pa to je bure od 50 litara a da je kišnicom napuniti to je mnogo a kamoli darovati toliko puta dragocjenu krv.
Osobe koje nešto rade imaju pravu i da ukažu na neki problem koji imaju…
Neke se stvari ne mjenjaju….
PS.imaa nekoliko darivanja koja nisu upisana u knjižicu Zenica,vojska…ali ima sigurno negdje oko 30 puta…
Sead Muftić….

Povezane vijesti

Najnovije vijesti