26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Doc.dr.sc. Jupić Mirano, univ. Prof. održao stručno predavanje na temu monitorigna vodnog potencijala

Doc.dr.sc. Jupić Mirano, univ. Prof. održao stručno predavanje prvog dana (panel diskusija) na 15-om Međunarodnom sajmu Ekologije Ekobis 2017 u Bihaću.

Na poziv organizatora i Privredne komore USK-a, Dr. Jupić je bio učesnik i predavač panel diskusije, sajma na temu: Parametri monitoringa vodnog potencijala.

Inače fokus sajma je tematika koja se bavi problematikom Energetske Efikasnosti i Otpadnim vodama. Pored predavača iz Bosne i Hercegovine, na sajmu su bili u učesnici iz: Svicarske, Austrije, Slovenije, Njemačke, Srbije, Hrvatske,
Dr. Mirano Jupić, je ovlašteni Expert iz Ekologije, certificiran od strane Federalnog Ministarstva Okoliša te je obrađivao temu, koja se tiče problematike Monitoringa vodnog potencijala, teme, koja sve više postaje aktuelna i na našem području.

U sali ispunjenoj skoro do posljednjeg mjesta, uz predstavljanje teme na Engleskom jeziku i Bosanskom jeziku, te aktivnu interakciju realiziranu kroz postavljanje pitanja od strane prisutnih experata, akademskog osoblja Bihaćkog univerziteta, te gostiju sajma, Dr. Jupić, je objasnio, koji su to faktori, koji dovode do zagađenja vode, objasnio pozitivne stvari monitorigna vodnog potencijala, značaj teme za buduće istraživanje i sudske expertize u slučaju zagađenja, te prezentirao expertizu monitoringa rijeke Bosne i Lašve.

Dr. Jupić je na ovaj način postajući akademskim i stručnim ambasadorom Internacionalnog univerziteta, ZDK kantona i države Bosne i Hercegovine, pokazao pozitivne smjernice akademske i stručne aktivnosti iz oblasti Ekologije.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti