0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Dodik obećao ukidanju duplih funkcija, a ovaj političar prima čak 6 plata

Poslanik PDP-a u NSRS-u Nebojša Drinić u razgovoru za N1 ocijenio je kako nova Vlada Republike Srpske neće ništa značajno uraditi u ovom mandatu iz razloga što je na njenom čelu ponovo Radovan Višković iz SNSD-a. “Da je Višković nešto htio uraditi to bi učinio u mandatu koji je iza njega”, dodao je.

Nova Vlada Republike Srpske nalazi se usred skandala zbog odlaska dva ministra, dva dana nakon izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Dragoslav Kabić iz SNSD-a i Dado Dogan iz SP-a već su bivši ministri zbog toga što su krivično gonjeni. Kako komentarišete ostavke dva ministra nove Vlade RS?

Što se tiče nove, stare Vlade RS rekao sam da se neće ništa značajno dešavati zato što je ponovo premijer Radovan Višković. Ne očekujem da se bilo šta uradi i da sada postoji neka posebna volja jer da je Višković nešto htio uraditi to bi učinio u mandatu koji je iza njega. Iznenadilo me je da je uopšte bio kandidat za premijera.

Što se tiče ostavki ministara, to je njihova oprobana matrica jer se biraju podobni kadrovi, poslušnici, i to je veoma tužno i zabrinjavajuće. U vremenu koje će biti još teže zbog inflacije i političkih kretanja u svijetu ova Vlada neće odoliti izazovima koji je stižu. Ako se krene dublje, vjerujem da će biti još ministara koji neće biti u ovoj Vladi. Dodik i Višković ne lažu samo kad drže usta zatvorena.

Onaj ko je bio dva mandata ministar neće to više biti, a ukinut ćemo i duple funkcije, najavljivao je lider SNSD-a, no s riječi se nije prešlo na djela. Šta mislite zbog čega? Da li je Dodik “preletio” sa ovom izjavom?

Ovo nije prvi put da imamo neozbiljne izjave, izjave koje se ne sprovode u djelo. Takve su bile o Danu RS, vraćanju nadležnosti, vojsci RS… Vidi se da je to klasični populizam, tako i ovo o uklanjanju duplih funkcije. Politika koju su gradili godinama zasnovana je samo na ličnom interesu funkcionera, odnosno članova SNSD-a. Svjedoci smo da imamo ministra u Vladi RS koji dobija šest plata, riječ je o mladom Bukejloviću.

Dodik najavljuje i čistku u javnom sektoru. Vjerujete li u iskrene namjere vlasti da se suoči sa ovim problemom?

Ova zaduživanja koja imamo svakodnevno po 20, 30 ili 50 miliona KM i kredit od Mađarske koji se namjerava uzeti – sigurno je to jedan od razloga da se vlast riješi onih ljudi koji su postali teški sistemu. Vjerujem da ima i političkog revanšizma, ide se u klasičnu odmazdu onima koji nisu dobro radili za izbore ili se nisu odazivali na mitinge SNSD-a.

Za neka stranke koje su dio skupštinske većine ipak nema mjesta u entitetskoj vladi (SPS, DNS). Hoće li to produkovati i neka nezadovoljstva unutar vladajuće koalicije?

Njima je najbitnije da su u vlasti, lako se oni dogovore. Možda trenutno za njih nema mjesta, ali je sigurno lider dobro osmislio kako će ih zadovoljiti kroz neke druge angažmana. To su koalicije koje traju više desetina godina i zato nevjerujem da će ostati bez onoga što su dogovorili.

Izvor: N1

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,401FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti