Dok ih drugi zavađaju, učenici grade budućnost u kojoj im niko neće...

Dok ih drugi zavađaju, učenici grade budućnost u kojoj im niko neće kvariti mladost

230
0
PODIJELI

U Rudom je održana završna manifestacija u okviru projekta “Interkulturalni kamp Rudo – Strgačina 2014”, koja se već tradicionalno održava uz podršku Američke ambasade u BiH.

Učesnici su stigli iz 12 gradova FBiH i RS, te udruženja osoba sa posebnim potrebama.

– Djeca iz šest gradova FBiH i šest iz RS danas predstavljaju svoju tradiciju, kulturu, običaje, religiju i tako svoju ljubav prenijeti na ovaj narod.

Poruka ovog projekta je da smo svi jednaki, da svi ljudi trebaju biti kao naša djeca, jer ovo je festival ljubavi, prijateljstva i mira.

Dok nas svi drugi zavađaju djeca uspijevaju pokazati kako se može graditi društvo jednakih mogućnosti u kojem ćemo biti svi sretni i u kojem im niko neće kvariti njihovu mladost i budućnost – kazala nam je Milena Kujundžić, predsjednica Udruženja “Nada” iz Rudog.

Završnoj manifestaciji prethodila su druženja djece u školi u povratničkom mjestu Strgačina kod Rudog, gdje su zajedno učila, ali se i zabavljala kroz različite radionice i aktivnosti.

Mevlida Klačar iz Osnovne škole “Avdo Smailović” iz Sarajeva smatra kako ovakvi susreti imaju ogroman značaj.


Nastup učenika iz Tešnja

– Djeca ostaju u kontakti i nakon kampa. Maloprije me jedna djevojčica iz Rudog pitala zašto nije došla jedna naša učenica iz Sarajeva. To je bogatstvo jer djeca upoznaju svoje vršnjake iz drugih gradova i sredina – kaže Klačar.

Nastavnik vjeronauke Hidajet Hadžić iz OŠ “Huso Hodžić” iz Tešnja oduševljen je idejom kampa koji na jednom mjestu okupi djecu u različitim narodnim nošnjama, iz različitih gradova i kultura, među kojima se rađaju prijateljstva, ali i prve školske simpatije.

Milena Kujundžić

– Odavde šaljemo poruke mira i tolerancije, da žiovimo kao ljudi. Naša djeca se i danas dopisuju sa djecom iz Foče i Mokrog koja su bila s nama. Najteži su rastanci jer u kampu se rađaju i ljubavi, simpatije – dodaje Hadžić.

Učenici iz Tešnja predstavili su se sa muslimanskim svatovskim igrama.


Lamija Srkalović

– Ja uvijek volim BiH da uporedim sa mozaikom. Svi smo različit dio tog mozaika i ako se potrudimo da napravimo neku harmoniju onda će sve izgledati lijepo – kaže učenica Lamija Srkalović.


Jovana Viletić

– Ovo nam nije obaveza ali se sprijateljimo, upoznamo više drugara, imamo različite aktivnosti – čas tenisa, izradu različitih panoa, sklapamo pjesmice. Kad god odem negdje odakle su oni mogu da se vidim s njima i mogu da računam na njih – dodaje Jovana Viletić iz OŠ “Rudo“.

Autor: Al. B./Devni Avaz

NEMA KOMENTARA