17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Doktori iz Niša radili 12 vikenda bez plate da bi ukinuli liste čekanja. “Nije novac najvažniji”

Nakon gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda cilj koji je postavila naša Klinika za kardiokirurgiju UKC Niš da se eliminiraju sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren. Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5 do 15 dana. Od sutra se klinika vraća u redovan režim rada“, napisao je na Facebooku.

“Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalaze 42 bolesnika! Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4, a nekada i 6 mjeseci više se neće čekati”, kaže dr. Milić.

Navodi da je u 100 dana izvedeno ukupno 248 operacija, dok je prošle godine u isto vrijeme obavljeno njih 117.

“Samo je u martu ove godine urađeno nevjerovatnih 98 operacija! Broj hospitaliziranih bolesnika u prva 3 mjeseca prošle godine bio je 145, a ove čak 353! Broj ambulantnih pregleda u razdoblju januar-mart ove godine iznosio je 3014 a prošle godine 1467”, piše.

Naglašava da se u odnosu na prošlu godinu udvostručio broj operacija, pregleda i hospitalizacija.

“Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod 2% (1.98%) uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji su operisani tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvaliteta rada)… Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom…”, piše Dragan Milić.

“Ponosan sam na cjelokupno osoblje klinike koje je ustrajno i požrtvovno izdržalo ovaj ekstremno jak tempo rada i ispunilo obećanje da će eliminisati liste čekanja. Kako rad vikendom nije bio plaćen dokazali su da postoje važnije stvari od novca – a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude s kojima živimo, koje možda i srećemo u gradu a nismo ni svjesni da im je pomoć potrebna”, piše direktor u podužem statusu, prenosi BUKA. 

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti