19.6 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Doktori nisu htjeli izvršiti abortus. Žena umrla u agoniji od sepse

Prije nekoliko dana u medijima se pojavila priča o smrti 33-godišnje Dorote, koja je iznenada preminula u Poljskoj.

Dorota je čekala svoje prvo dijete, a 21. maja, u petom mjesecu trudnoće, otišla je u bolnicu Podhalanski jer je počela gubiti plodnu vodu, vjerujući da će ona i dijete tamo dobiti odgovarajuću pomoć i da će cijela priča imati pozitivan kraj.

No u noći s 23. na 24. maja njeno se stanje naglo pogoršalo, dobila je sepsu i umrla. “Kako smo obaviješteni, uzrok smrti je septički šok sa zatajenjem više organa”, rekla je porodica preminule za Gazetu Wyborcza.

Bolnica je već izdala priopćenje, izrazila sućut porodici 33-godišnjakinje i navela da je “otvorena za suradnju s vlastima kako bi se razjasnile okolnosti iznenadne smrti pacijentice”.

“Nije ni čudo što se žene boje zatrudnjeti u ovoj bolesnoj srednjovjekovnoj zemlji”

Obitelj, ali i mnogi građani, za ovu situaciju krive liječnike, odnosno stanje u državi. “Koliko još tragedija mora biti? Koliko ženskih života mora biti žrtvovano? Nije ni čudo što se žene boje zatrudnjeti u ovoj bolesnoj srednjovjekovnoj zemlji”, napisao je jedan korisnik društvenih mreža.

“Ova smrt se nije trebala dogoditi”, “Bez teksta sam, životinje u prirodi imaju veće šanse preživljavanja prilikom poroda nego žene u našim bolnicama”, “To je strašno, 3 dana bez plodne vode? Što su liječnici čekali?” napisali su drugi u komentarima. Mnogi ne krive samo liječnike nego i aktualnu vlast te su uvjereni da 33-godišnjakinja ne bi umrla da je uklonjen plod odmah nakon gubitka plodne vode, piše Index.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti