15.6 C
Tešanj
Petak, 1 Decembra, 2023

Dosta vam je Španije i Grčke?”: The Guardian preporučuje BiH kao zemlju koju vrijedi posjetiti!

Dosta vam je Španije, Italije i Grčke? Ove zemlje nude spektakularne krajolike, netaknuta mjesta za kupanje, drevne gradove – i pristupačne cijene”, navodi danas ugledni britanski The Guardian u preporuci za putovanja za svoje čitatelje.

Pišu o zemljama Balkana, a na listi, uz Crnu Goru, Kosovo, Sloveniju i Sjevernu Makedoniju, našla se i Bosna i Hercegovina.

Evo kako Guardian piše o nama:

Još jedna zemlja koja se povezuje s ratovima iz 1990-ih, Bosna i Hercegovina, vratila se na mapu ‘putnika s ruksacima’ (backpackeri, eng).

Glavni grad, Sarajevo, uspoređivali su s minijaturnim Istanbulom ili Jeruzalemom, sa svojim starim gradom, Baščaršijom, prepunom bazara, džamija i restorana.

No novija povijest nije zaboravljena: Historijski muzej i Muzej tunela pričaju priču o četverogodišnjoj opsadi u kojoj je 1990-ih poginulo najmanje 10.000 ljudi.

Vodopad Štrbački buk na rijeci Uni označava granicu BiH i Hrvatske.

Mostar, na jugu, druga je najveća atrakcija, poznat po svom prekrasnom Starom mostu – posjetitelji mogu platiti da skoče s njega ako se usude.

Manje turistički (i duži) je Arslanagića most u lijepom gradu Trebinju na krajnjem jugozapadu.

Ostali poznati gradovi uključuju Travnik, bivšu osmansku prijestolnicu, i Jajce sa spektakularnim vodopadom.

Rafting je popularan od marta do oktobra; Jedna od najboljih regija za rafting je oko grada Bihaća, pogodna zbog brzaca rijeke Une.

Ostale aktivne opcije uključuju višednevne šetnje nacionalnim parkom Sutjeska, noćenje u planinarskim kolibama i 10-dnevnu TransDinarica brdsku biciklističku stazu od Mostara do Sarajeva.

Vozači odsjedaju u pansionima s doručkom i privatnim smještajima i jedu domaću hranu. Zimi je pristupačno skijanje na Bjelašnici i Jahorini južno od Sarajeva.”

Šta reći drugo osim – bujrum! 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti