25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Dr. Srkalović- Za zapadni svijet korona šok, teško razumljiv još teže objašnjiv

Direktor Kliničkih istraživanja u Sparrow regionalnom onkološkom centru u Michiganu, klinički vanredni profesor interne medicine na Michigan State Univerzitetu u SAD-u Gordan Srkalović mišljenja je da je, u slučaju pandemija, važno da postoji globalni, …
 

… koordinirani i skoro uniformni odgovor koji može biti ostvaren samo ako postoji centralizovano odlučivanje koncentrirano u rukama stručnjaka, uz punu podršku administracija.

– Trenutno vidim obrnuti tok odlučivanja gdje politika donosi odluke uz eksperte, koji služe samo kao pokriće. To će se morati mijenjati, jer očekujem da je ovo prva u nizu sličnih pandemija na koje moramo naći adekvatan odgovor – ocijenio je u razgovoru za Fenu dr. Srkalović.

Po njegovim riječima, COVID pandemija je kreirala situaciju koju mnogi zovu “jednom u životu” (once in a lifetime). Za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine ‘ovo je jedna od epizoda u kontinuiranim krizama kroz koje prolazimo, unutar ili izvan BiH, a za većinu zapadnog svijeta ovo je šok koji se teško razumije, još teže može objasniti’. To je, kaže dr. Srkalović, jedan od razloga da je reakcija većine zapadnog svijeta na ovu pandemiju bila tako usporena.

Za nivo epidemije u SAD kaže da je različit, u različitim dijelovima države. Najviše su pogođeni veliki gradovi New York, San Francisko, New Orleans, Detroit gdje je zdravstveni sistem rastegnut do nivoa pucanja.

– Zato je važno da se ova pandemija uspori mjerama distanciranja, pažljivim pranjem ruku i izolacijom oboljelih. Mislim da generalnoj populaciji još nije jasno da ove mjere neće zaustaviti epidemiju, ali će omogućiti zdravstvenom sistemu da amortizira udar, posebno na najosjetljiviju populaciju (starije, bolesne, siromašne) – naveo je.

U isto vrijeme će, kako je kazao, produžiti trajanje pandemije, dok se ne stvori ‘kolektivni imunitet’, kreiraju vakcine ili pronađe efektivan lijek. Na vakcinama i lijekovima rade, kako je kazao, u velikom broju institucija.

– Ipak, meni izgleda da opet ne postoji centralizovana koordinacija tih napora, već se uzdamo u genijalnost pojedinaca ili pojedinih istraživačkih grupa. Istorijski to se pokazalo kao uspješno (penicillin, vakcine, DNA), ali najveći uspjesi moderne medicine su rezultat kolektivnog pristupa uz financiranje od najmoćnije finansijske mašine, federalne administracije (npr. Genom project) – smatra on.

Na pitanje za članove Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) kao i druge ljekare porijeklom iz Bosne i Hercegovine, dr. Srkalović kaže da su vrlo uključeni u kontrolu pandemije, zavisno od njihovih specijalnosti.

– Najviše su svakako uključeni specijalisti epidemiolozi, infektivnih oboljenja, plućnih oboljenja i intenzivne njege. Naši članovi intenzivisti razmjenjuju iskustva sa kolegama iz BiH i susjedstva, skoro svaki dan. Mi ostali šaljemo informacije kolegama i oni nama, jer svako iskustvo je dragocjeno. BHAAS se uključuje u inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koje je, u okviru foruma Sajam ideja, pokrenulo temu ‘Iseljeništvo u borbi protiv pandemije Covid’ – naglasio je.  

Gordan Srkalović je specijalista za onkologiju i krvne bolesti. Za sebe kaže da mu je trenutno glavni zadatak osigurati liječenje i praćenje njegovih pacijenata s malignim oboljenjima i oboljenjima krvi ‘da osigura da nisu izloženi virusu pošto su oni najosjetljivija populacija, zbog supresije imunog sistema’.

– Zbog toga svi pacijenti koji dolaze u Kancer Centar su pregledani prije ulaska i ispitani za moguće simptome COVID infekcije te zavisno od rezultata ili su primljeni u Kancer Centar ili poslani na testiranje. U Lansingu, gdje ja živim i u mojoj bolnici Sparrow, mi još očekujemo glavni napad virusne infekcije. Sad je zatišje pred buru – naglasio je.  

Precizira da je cijela bolnica u fazi priprema. Novi dio bolnice (Tower) je odvojen za COVID pacijente.

– Poseban lift je odvojen za prijevoz tih pacijenata. Svi koji dolaze u dodir sa potencijalnim pacijentima imaju specijalnu opremu. Što se tiče tretmana, postoje algoritmi za intubaciju i tretiranje najtežih pacijenata koji se mijenjaju, ovisno od preporuka CDC i od drugih organizacija kao što je American Thoracic Society. Neke od tih preporuka poslao sam kolegi iz Bihaća. Nadam se da će im biti od pomoći – naglasio je dr. Srkalović.

Gordan Srkalović porijeklom je iz Sarajeva. Diplomirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Profesionalnu karijeru započeo je u Zavodu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Tuzli. Objavio je mnogo publikacija u svjetskim časopisima i na kongresima. S ponosom ističe svoje porijeklo, oca Ibrahima iz trgovačke obitelji iz Tešnja i majku Blanku rođenu u jevrejskoj obitelji Papo za koju kaže da mu je prenijela ljubav prema slovima i brojkama i maglovito sjećanje na ladino (jezik sefardskih Jevreja). Dodaje da je ‘ponosan član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH)’.

(Vijesti.ba / FENA)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti