21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Drama u BiH: Pijan uznemiravao majku, pucao iz automatske puške pa policajcima prijetio – ubistvom

Branislav B. (44) iz Kneževa uhapšen je u nedjelju nakon što je pijan izazvao pravu dramu kada je, naoružan automatskom puškom, uznemirio svoju majku, da bi potom pucao u dvorištu i prijetio ubistvom policajcima koji su došli u intervenciju.

Kako saznaje ATV, Branislav B. je zbog nasilja u porodici već prolazio kroz policijske evidencije i nedavno mu je izrečena zaštitna mjera udaljenja iz porodičnog doma.

– Uprkos izrečenim mjerama osumnjičeni je jučer došao pred kuću u kojoj boravi njegova majka i pokušavao je da uđe. Nakon toga je uzeo automatsku pušku i u dvorištu ispalio najmanje dva hica. Intervenisala je patrola policije, ali je osumnjičeni i u njih uperio cijev puške i prijetio da će ih pobiti, navodi izvor ATV-a.

U Policijskoj upravi (PU) Banja Luka navode da je B. B. uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i izazivanje opće opasnosti.

– Policiji je jučer oko 13.10 sati prijavljeno je nasilje u porodici, te da je B. B. pucao iz vatrenog oružja u dvorištu porodične kuće u Kneževu, nakon čega se vozilom udaljio sa mjesta događaja. U neposrednoj blizini mjesta događaja, policajci su se susreli sa B. B., koji je zaustavio vozilo, a potom prema policajcima koji su postupali po prijavi usmjerio vatreno oružje – pušku i prijetio im, saopćeno je iz PU Banja Luka.

Dodaju da je na mjestu događaja izvršen uviđaj, tokom kojeg je pronađena i oduzeta automatska puška M70 sa okvirom i 30 metaka, te još dva okvira sa 42 metka, kao i dvije čahure od ispaljenih metaka.

– Nakon hapšenja B. B. je podvrgnut ispitivanju na prisustvo alkohola kojom prilikom je utvrđeno prisustvo od 2,16 g/kg alkohola u organizmu. O svemu navedenom je obaviješten Centar za socijalni rad Kneževo, radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti, saopćeno je iz PU Banja Luka.

Protiv osumnjičenog će biti podnesen i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu u Kotor Varoši, jer je počinio više saobraćajnih prekršaja. To se, kako saznajemo, odnosi na vožnju u pijanom stanju, kao i činjenicu da je upravljao vozilom koje nije registrovano, a na njemu su zatečene nepripadajuće registarske oznake.

– Sve mjere i radnje preduzete su pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a B. B. će danas uz izvještaj o počinjenom krivičnim djelima biti predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, saopćila je policija – prenosi Oslobođenje.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti