28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Državljanin BiH osuđen na uslovnu kaznu zbog prevare teške 1,1 milion eura u Njemačkoj

Regionalni sud u Baden-Badenu donio je presudu kojom se 41-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine osuđuje na zatvorsku kaznu od godinu i 11 mjeseci, koja je uslovno izrečena na period od tri godine, zbog prevara koje je izvršio nad više poslovnih subjekata. Ukupna suma prevare iznosi 1,1 milion eura.

Prema navodima presude, optuženi je izveo prevaru tako što je vlasnike malih i srednjih preduzeća uvjeravao da su registrovani u online poslovnom imeniku. Kroz svoj call centar, obavještavao ih je da je potrebno platiti iznos u nekoliko stotina eura zbog sprovođenja navodnih ispitivanja javnog mnjenja. Međutim, ni poslovni imenik ni istraživanje nisu postojali.

Operateri su prijetili vlasnicima preduzeća da, ukoliko ne plate, mogu očekivati poziv od agencije za naplatu dugova. Na ovaj način, optuženi je stekao nezakonitu dobit od 1,1 milion eura.

Sudija Volfgang Fišer, prije izricanja presude, komentarisao je da je prevara dobro osmišljena. Optuženi je priznao neke od optužbi, a sudija je ukazao na to da, iako optuženi nije lično kontaktirao oštećene strane, kao bitan član call centra morao je biti svjestan prirode prevare.

Optuženi je prihvatio nagodbu nakon pokušaja postizanja sporazuma između njegovih advokata i tužilaca. Osim uslovne zatvorske kazne, osuđeni će uplatiti 15.000 eura socijalnim ustanovama u Baden-Badenu. Presuda obuhvata 1.035 slučajeva prevare koji su se odvijali u periodu između 2018. i 2020. godine, piše Crna hronika.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti