28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Dugogodišnja robija za ukrajinsku “bankomat bandu”, u BiH “skinuli” 2,6 miliona

Državljani Ukrajine Dmytro Boiko (42) i Oleksandr Zaitsev (61), osuđeni su na po šest godina i deset mjeseci robije jer su kao dio organizovane kriminalne grupe računarskim prevarama pristupali bankomatima i tako “skinuli” 2,6 miliona maraka.

Radi se o pravosnažnoj presudi Vrhovnog suda FBiH.

Dvojica državljana Ukrajine osuđeni su zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računarska prevara.

Podsjećamo, oni su se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona teretili da su krivična djela počinili krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizovani kriminal.

Prema navodima optužnice, oni su u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske  alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije.

“Sa bankomata su  preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe  pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 2.600.000 KM”, navodi se u optužnici.

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela uhapšeni u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli oko 100.000 KM.

Novac je tada oduzet i vraćen vlasnicima.

“Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv sedam Ukrajinaca”, navode iz Tužilaštva.

Međutim, kako ističu, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv tih članova grupe za organizovani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

“Vrhovni sud FBiH je, nakon izricanja pravosnažne presude, osuđenima produžio mjeru pritvora do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora”, navode iz Tužilaštva.

Inače, oni se nalaze u pritvoru od februara 2020. godine, te će im boravak u pritvoru biti uračunat u vrijeme izdržavanja kazne zatvora, pišu Nezavisne novine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti