DW: Ko nije vakcinisan neće moći u kino, restoran i avion?

DW: Ko nije vakcinisan neće moći u kino, restoran i avion?

509
0
PODIJELI

Da li će nevakcinisanim ljudima biti zabranjen ulaz u kino ili restorane? Njemačka debatira o mogućim privilegijama i zabranama. To otvara niz pitanja.

U njemačkim medijima i u redovima njemačkih političara trenutno je glasna kritika politike suzbijanja pandemije. “Njemačka je prošlog proljeća bila neka vrsta šampiona u borbi protiv pandemije”, kaže političar Zelenih i član zdravstvenog odbora Bundestaga Janosch Dahmen za DW i dodaje da je prednost izgubljena i da zemlja sada zaostaje.

Trenutno se kritika odnosi na nezgrapan početak masovne vakcinacije. U nekim mjestima, kao što je Berlin, ima mnogo manje doza vakcine nego što je obećano. Nije jasno ni kada će svi koji to žele biti vakcinisani.

Uporedo sa tim vodi se debata, koja, ako to formuliramo pozitivno, seže daleko u budućnost. Kakav će biti odnos prema ljudima koji su vakcinom imunizirani? Da li će oni živjeti normalnije od onih koji još nisu vakcinisani?

Da li će društvo da se podijeli na dvije klase?

Stalna komisija za vakcinu pri njemačkom Ministarstvu zdravlja daje preporuke za vakcinaciju u cijeloj Njemačkoj, koje spadaju u standard. Predsjednik Komisije Thomas Mertens kaže za DW da bi o privilegijama vakcinisanih osoba trebalo povesti javnu debatu i dodaje da lično vjeruje kako bi ‘privilegijie’ bile zamislive u privatnim sferama ako je vakcina na raspolaganju svima – na primjer u restoranima, kinima, na koncertima i u djelatnosti avionskih kompanija. On dodaje: “Privilegije ne bi trebalo da postoje za stvari koje se tiču osnovnog opskrbljivanja, dakle, u bolnicama, vijećnicama i javnom prevozu”.

Dijelovi njemačke Vlade i neki poslanici Bundestaga misle drukčije. Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer ne želi privilegije za vakcinisane osobe. Neki poslanici se čak zalažu za zakonsku zabranu. Johannes Fechner, socijaldemokratski pravni ekspert u Bundestagu rekao je za dnevni list “Welt”:”Poslanički klub njemačkih socijaldemokrata preispituje zakonske mjere kojima bi se isključilo da privatna ekonomija nejednako tretira vakcinisane i nevakcinisane osobe”. On priznaje da je i sam neodlučan u odgovoru na to pitanje jer smatra da ne bi trebalo previše toga regulirati.

Klix.ba

NEMA KOMENTARA