18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

El Ninjo direktno utiče na cijene četiri namirnice

Ogroman skup sirovina – izloženih uticaju El Ninja u 2023. godini – vjerovatno će ponajviše pogoditi džepove potrošača u narednim mjesecima, prema stavu jedne specijalizovane banke za hranu i agrobiznis.

Tzv. “meke” robe su zabilježile ogroman rast od početka godine do danas. Fjučers ugovori na sok od pomorandže, kakao, kafu i šećer porasli su djelimično i zbog ekstremnih vremenskih prilika i zabrinutosti oko snabdijevanja, a sve u vezi sa El Ninjom.

“Možete reći da je El Ninjo sladokusac, jer na neki način jede ili oduzima mnogo šećera u svijetu”, rekao je za CNBC Karlos Mera, šef istraživanja tržišta poljoprivrednih proizvoda u holandskoj Rabobanci.

Kako kaže, cijene šećera su vjerovatno već prenijete [potrošačima], ali za čokoladu treba očekivati veliko povećanje cijene na maloprodajnom nivou; El Ninjo je svakako nešto za posmatranje”, dodao je.

Ovaj okeanski fenomen koji se vratio ranije 2023, zapravo je prirodni klimatski obrazac koji se dešava kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste za 0,5 stepeni Celzijusa iznad dugogodišnjeg prosjeka. To može utrti put do novih oluja i suša, a efekti El Ninja imaju tendenciju da dostignu vrhunac tokom decembra.

Ali, obično je potrebno vrijeme da se uticaj proširi širom svijeta. Taj efekat “u kašnjenju” je razlog zašto prognostičari vjeruju da bi 2024. mogla biti prva godina u kojoj čovječanstvo prelazi kritični prag zagrijavanja. Suša uzrokovana El Ninjom u velikom dijelu jugoistočne Azije, Indije, Australije i dijelova Afrike podstakla je ovogodišnji rast cijena “mekih” proizvoda kao što su šećer, kafa i kakao, navodi Rabobanka u svom godišnjem izvještaju za 2024.

Holandska banka, generalno, očekuje da će globalna inflacija cijena hrane naglo pasti, nakon godina rasta cijena. Takođe je upozoreno da bi El Ninjo mogao negativno uticati na nekoliko usjeva početkom sljedeće godine, pri čemu bi neki usjevi mogli imati i koristi, piše dalje CNBC.

Fjučersi na sok od pomorandže su porasli za nevjerovatnih 80% u 2023. godini, dostigavši istorijski rekord krajem novembra, nakon što su uragani i zaraze uništili usjeve citrusa na Floridi. Cena kakaoa, vitalnog sastojka za čokoladu, skočila je ove godine za 64 odsto i dostigla maksimum u 46-godišnjem periodu, jer su zalihe u zapadnoj Africi bile teško pogođene jakim kišama i gljivičnim infekcijama.

Sorta kafe robusta je 15. decembra dostigla najviši nivo u posljednjih 15 godina, dok su cijene šećera porasle za 13% u 2023. godini, čak i nakon smanjenja rasta cijena u septembru.

Izvor: nezavisne

Povezane vijesti

Najnovije vijesti