18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Enis Bešlagić otkriva pozadinu priče prije susreta sa papom: Zašto sam kopao kanale na Koševu?!

Enis otkriva pozadinu priče u kojoj je bio jedan od stotina volontera na stadionu Koševo u Sarajevu

Svima koji su me u čudu gledali i pitali zbog čega ja kao poznati glumac kopam kanale, raščišćavam zemljište i pomažem pripremati stadion na sarajevskom Koševu za prošlotjedni dolazak pape Franje, odgovarao sam istim riječima.

Rekao sam im: ‘Lako je biti dobar glumac. Ali, treba pokazati koliko si dobar čovjek’ – govori Enis Bešlagić, jedan od stotine volontera koji su prošli tjedan zasukali rukave kako bi posjet Svetog Oca Sarajevu protekao besprijekorno.

Poziv dobrog prijatelja

– U ovu priču ušao sam na poziv mog Tigra, mog dobrog prijatelja Damira Ramljaka. Naravno, mogao sam dokono sjediti u naslonjaču ispred televizora i ispod oka proučavati je li sve bilo napravljeno kako treba, ali to onda ne bih bio ja. Čim mi je Tigar rekao da treba pomoć, da se traže volonteri, ja sam odmah došao i ponudio svoju ruku. Na pripremi dolaska Svetog Oca u Sarajevo radio sam nekoliko dana od jutra do mraka. Ali, nemojte sad da ispadne kako kukam zbog velikog posla ili kako se hvalim jer sam pristao volontirati, jer to mi nije bilo ni na kraj pameti. Ja sam ponosan što sam dao svoj mali doprinos ovom uistinu velikom događaju za Sarajevo i moju Bosnu i Hercegovinu. Kako sam bio u svemu prisutan od samih prvih priprema ovoga događaja, doista sam se osjećao veličanstveno kad sam vidio da je sve gotovo i da je sve prošlo na najvećem mogućem nivou – kaže Enis kojeg su ostali volonteri u šali zvali Šemso, po jednoj od njegovih najpoznatijih uloga – Šemsudina Dina Šemse iz serije “Naša mala klinika”.

Enis, koji nikad u životu nije izigravao glumačku zvijezdu, tjedan dana prije dolaska pape Franje u Sarajevo zajedno s ostalim volonterima radio je na čišćenju stadiona Koševo, uređivanju travnjaka i bina, brinuo se hoće li cisterne s vodom stići na vrijeme… Radio je, kaže, sve ono što je radilo i ostalih osamstotinjak volontera iz sve tri bosanskohercegovačke biskupije, pri čemu mu, baš kao ni ostalima, nije bio problem to što je sve te poslove morao raditi na otvorenom, na jakom suncu.

– Mir, zajedništvo, tolerancija, međusobno uvažavanje, praštanje… To su bile Papine poruke za Sarajevo i BiH. A dok ih je izgovarao, meni je srce bilo puno. Divno mi je bilo prošle subote slušati ove riječi i poruke Svetog Oca. Jer, on je taj dan govorio o napretku, budućnosti, miru, o onome čemu stremi svaki Bosanac i svaki Hercegovac i svaki čovjek. Mislim da će nam, ako svatko od nas bude živio prema tim načelima, svima biti bolje i ljepše. Pokušajmo svi zajedno biti jednostavno dobri ljudi, to nam je poručio Papa – podsjeća Enis koji je imao čast rukovati se sa Svetim Ocem.

Rukovanje s Papom

Don Tomo Knežević, mjesni ceremonijar i voditelj liturgijsko-glazbenog povjerenstva, Bešlagića je Svetom Ocu predstavio kao poznatog glumca, muslimana, koji je volontirao u pripremi sarajevskog dočeka, a papa Franjo mu je na tome zahvalio.

– Prilikom našeg kratkog susreta Papa je bio srdačan, neposredan i jednostavan, izgledao je baš onako kako sam ga dosad doživljavao gledajući ga na televiziji. Kako sam se ja osjećao prilikom rukovanja sa Svetim Ocem? Mogao bih to sada nadugačko i naširoko opisivati, ali možda je bolje da samo kratko kažem da sam bio – radostan – zaključuje Enis Bešlagić.

Jutarnji.hr

Povezane vijesti

Najnovije vijesti