12 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Europska unija izdvojila dva miliona KM za primarnu poljoprivrednu proizvodnju

U okviru trenutno otvorenog javnog poziva za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnji, projekat EU4AGRI najavljuje održavanje informativnih sesija u Stocu, Čitluku i Prozor-Rami.

Informativna sesija u Prozor-Rami održat će se 10. listopada u zgradi HE „Rama“ (Kralja Tomislava b.b., 88440 Prozor) s početkom u 11 sati, istoga dana s početkom u 12 sati u Sali Gradske uprave Stolac (Kralja Tomislava, 88360 Stolac) te 11. oktobra u 10 sati u Hotelu Brotnjo u Čitluku (Broćanski trg 2, 88266 Čitluk)

Do sada su informativne sesije u okviru EU4AGRI projekta održane u 11 gradova, i to: Bijeljina, Orašje, Modriča, Gračanica, Gradiška, Prijedor, Velika Kladuša, Trebinje, Žepče, Visoko i Goražde.

U sklopu ovog javnog poziva na raspolaganju su dva miliona maraka, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do maksimalno 200.000 KM (bez PDV-a).

Prihvatljivi podnositelji prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti/samostalni poduzetnici, zadruge i poduzeća.

Za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na poljoprivredne sektore, kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krumpir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekobilja, gljiva, kao i proizvodnja meda.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekt Europske unije vrijedan 20,25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekt provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

Najnovije vijesti