13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Evo kako iskoristiti otpalo lišće za bujan vrt na proljeće

Ekološke prednosti ovog ekosustava su brojne pa iako se otpalo lišće na prvi pogled može činiti neurednim, ono zapravo igra ključnu ulogu u očuvanju prirode.

Gomilanje šarenih jesenjih listova u vrtu ne mora značiti njegovo skorašnje mukotrpno čišćenje i uklanjanje, već priliku da njime zaštitite tlo i tako ga održavate tijekom cijele zime. Naime, iako se lišće smatra uglavnom dosadnim otpadom, riječ je o pravom mikrosvijetu koje je odličan zaklon za zemlju tijekom hladnijeg doba godine.

Ispod njega se kriju raznolike vrste stvorenja poput puževa, glista i pauka, i to je odlična stvar, jer će oni konzumirati grančice i lišće te ih pretvarati u vrijedne hranjive tvari poput dušika, kalcija i sumpora, koje pomažu u prehrani drveća i drugih biljaka.

Ovi prirodni procesi doprinose obnovi tla i životnom ciklusu jer se mrtva biljna tvar transformira u hranu za žive biljke te doprinose jačanju bioraznolikosti.

‘Sustav tla sadrži mineralnu komponentu, koja uključuje pijesak, silt i glinu. Ima i prostore ispunjene zrakom ili vodom, a zatim organsku tvar i živu komponentu poput crva, gljiva i bakterija’, pojasnila je Sue Barton, stručnjakinja za biljke i tlo pa pojasnila da je bitno ostavljati lišće i kako bi sitni kukci mogli dočekati proljeće, živeći u njima u obliku jajašca i kukuljica.

Što uraditi s lišćem

Barton predlaže da pometete lišće s travnjaka i stavite ga kao zaštitni sloj u svoje gredice jer ćete time zaštititi njihovu zemlju i osigurati joj dovoljno nutrijenata.

Lišće nikako nemojte ostaviti da u potpunosti prekrije travnjak jer će spriječiti prodor sunca i uništiti travnjak, već ga ili usitnite ili uklonite na područje na kojem uzgajate biljke ili povrće.

‘Samo ga nemojte stavljati u plastične vreće i nositi na otpad jer je ono prevažan resurs’, ističe Barton.

Naposljetku, uvijek imate opciju kompostiranja lišća tako da ih stavite na hrpu i odnesete u kut dvorišta gdje će se ono nesmetano reciklirati.

Izvor: tportal.hr

Povezane vijesti

Najnovije vijesti