34.9 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Evo kako je izgledao prolazak kilometarskog konvoja pomoći Turskoj kroz BiH

Konvoj pomoći od ukupno 54 šlepera krenuo je sinoć iz Sarajeva prema Turskoj, u šleperima su stambeni kontejneri, prehrambeni i higijenski proizvodi, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregati, odjeća, obuća…”

“Uspjeli smo napuniti 54 šlepera isključivo zahvaljujući donacijama građana i brojnih kompanija. Ovo nije pomoć organizacije Pomozi.ba, već pomoć stanovnika cijele Bosne i Hercegovine, koji su se u nevjerovatno velikom broju odazvali kako bi poslali podršku narodu koji je preživio veliku tragediju”, kazali su iz Udruženja Pomozi.ba, organizatora ove akcije.

Konvoj će stići u grad Edirne u Turskoj gdje će doniranu robu preuzeti turska Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i turske humanitarne organizacije koje će je proslijediti prema ugroženim područjima shodno potrebama.

Kolona šlepera sa pomoći turskom narodu

Ovo je samo jedan dio pomoći za ljude koji su preživjeli zemljotres katastrofalnih razmjera i ostali bez svega što su imali. Podsjećamo da je jedan šleper sa grijalicama, agregatima, dekama i vrećama za spavanje već ranije stigao u Tursku. Pomoć ćemo i u narednom periodu pružati shodno potrebama i informacijama koje budemo dobijali iz Turske”, istakli su iz Pomozi.ba.

Naveli su da se materijalne stvari još ne mogu poslati u Siriju, te da stanovništvu te zemlje pomažu novčano uz pomoć humanitarnih organizacija koje se tamo nalaze.

“Do sada smo uplatili više od 100.000 KM organizacijama u Siriji koje dijele obroke i prehrambene pakete, nabavljaju šatore, dušeke, vreće za spavanje i sve ono što je neophodno ugroženom stanovništvu. Na tome nećemo stati, već ćemo i u narednom periodu slati pomoć ovoj zemlji”, istakli su iz Pomozi.ba.

Akcija pomoći za Tursku i Siriju i dalje se može novčano podržati pozivom na telefonski broj 17006 kojim se doniraju dvije konvertibilne marke, te donacijama putem web platforme www.pomoziba.org, paypala i bankovnih računa Udruženja sa naznačenom svrhom uplate “Pomoć za Tursku i Siriju”.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti