21.4 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Fadil Babić: Kovač čije umjetničko kovanje osvaja svijet

Fadil Babić, poznati kovač i umjetnik iz Velike Kladuše, svojim jedinstvenim radovima osvaja svijet. Osim unikatnih skulptura, Babić se ističe i restauracijom nekih od najstarijih dvoraca u Europi, uključujući i radove u Vatikanu.

Babić otkriva da je kovački svijet otkrio slučajno devedesetih godina, zaljubivši se u kovanje tokom posjete jednoj kovačnici. Od tada, njegovo ime postalo je sinonim za vrhunsku umjetnost kovanja.

Babić je ponosan restaurator Neuschwanstein dvorca u Bavariji, podignutog 1869. za bavarskog kralja Ludviga II. Osim toga, radio je na Linderhof Palace, također pripadajući kralju Ludvigu II, te na popularnom restoranu s parkom Schonbusch. Njegovi radovi su i u Vatikanu, gdje je dokumentacija o restauraciji dvoraca i kapela arhivirana.

Upitan o težini restauracije tako vrijednih i starih objekata, Babić kaže: “To je moja opsesija. Posao zahtjeva dosta truda, ljubavi, rada. Svaki dio je unikatan i traži puno pažnje i ljubavi.”

Svako moje djelo ima priču

Babić ističe da je inspiraciju za svoje unikatne figure pronašao u kontaktima s ljudima, njihovim željama i pogledima na umjetnost, svijet, prirodu i istoriju. “Svako moje djelo ima priču”, ističe umjetnik, u razgovoru za N1.

Uprkos brojnim djelima, Babić izdvaja dvije skulpture na koje je posebno ponosan: “Figura Harmonikaša u prirodnoj veličini i pećina u kojoj je Wagner volio svirati.”

Umjetnik ima poruku za mlade talente: “Za sve je potrebno vrijeme i rad ako želite uspjeh. Trudite se u svakom slučaju. Ima puno talentiranih mladih ljudi kojima je potrebno pružiti šansu.”

Iako nije rođen u BiH, Babić je odlučio živjeti ovdje i nada se da će pronaći investitora koji će prepoznati njegov rad za neki važan projekt u BiH. “To bih istinski volio – da ostavim neki trag u BiH”, zaključuje Babić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti