13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Farmeri traže veće otkupne cijene mlijeka

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS uputilo je zahtjev za podizanje otkupnih cijena svježeg sirovog mlijeka.

Zahtjev je poslan na adrese tri otkupljivača: “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica, “Lactalis BiH” Gradačac i “Mliječna industrija 99” Gradačac.

Oni su podsjetili da je posljednjih nekoliko mjeseci evidentiran pad otkupa mlijeka za oko 50.000 litara dnevno, te kako je veliki broj proizvođača odustao od nabavke junica kroz program resornog ministarstva, upravo zbog loših prognoza ekonomičnosti proizvodnje.

“Molimo za dobru volju i revidiranje otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka, usklađivanje s poskupljenjem inputa mljekarske proizvodnje, ali i cijenama mliječnih proizvoda u tržnim lancima”, istaknuli su u svom zahtjev navodeći kako aktuelne cijene svježeg sirovog mlijeka nisu dovoljne da osiguraju stabilnu i održivu proizvodnju, ali ni preradu i snabdijevanje domaćeg tržište kvalitetnim mliječnim proizvodima.

Naveli su i kako su više puta zahtijevali da nadležni organi na nivou BiH uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje, ali da nije bilo sluha za ovaj problem.

“Nespremnost Savjeta ministara BiH da zaštiti domaću poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju je zaista akutna i nažalost problem koji je izgleda nerješiv. Značaj uvoznog za njih je neobjašnjiv. A sela stradaju, ostaju bez življa, gase se farme”, stoji u dopisu Mljekara RS.

Ističu kako bi BiH mogla naučiti na greškama Hrvatske, gdje se u zadnjih desetak godina proizvodnja mlijeka prepolovila, ta država je istovremeno na nekih 50 odsto samodovoljnosti. Svi su izgledi, napominju, da će slično biti i ovdje, ako se ne preduzmu zakonski propisane mjere zaštite domaće proizvodnje, prenosi Agroklub.ba.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti