3.8 C
Tešanj
Subota, 20 Aprila, 2024

Firma iz Jelaha proizvela prvu CNC mašinu u BiH

Firma Procassa-Fischer u mjestu Jelah, koja je počela da radi u decembru prošle godine, proizvela je prvu CNC mašinu u BiH, a već su stigle i prve narudžbe, potvrdio je za BiznisInfo direkor firme Mehmed Husaković.

CNC mašina je ključna za rad metalske industrije koja je u BiH u velikoj ekspanziji.

– Nismo ismislili ništa novo, ali smo se upustili u izazov da kompletnu mašinu mi konstruišemo i elektronski riješimo. Nismo se smjeli upuštati u to, a da nismo bili maksimalno sigurni u ishod – rekao je Husaković.

Ističe da je rad na konstrukciji mašine bio mukotrpan i da su im bila potrebna značajna finansijska sredstva. Kaže da od prvog momenta mašina radi kako su zamislili – bez greške.

– Mnogi su bili skeptici i sa podsmijehom gledali na naš rad, a sada nam svi čestitaju. Poslovni ljudi koji cijene znanje i rad od nas su naručili za ovu godinu nekoliko CNC mašina koje već radimo – kazao je Husaković.

Dodaje da domaće firme kupuju renomirane marke koje plaćaju od 200.000 do 500.000 EUR, a kod njih mogu dobiti upola jeftinije mašinu koja ne zaostaje kvalitetom.

Plan im je da do kraja godine zaposle još pet radnika, te da imaju projektni biro za izradu CNC mašina.

– U današnje vrijeme je nezamisliva proizvodnja bez ovakvih mašina. To su mašine koje koriste najsavremenije sisteme vođenja i elektronskog upravljanja. Svaka firma koja misli ozbiljno da se bavi proizvodnjom, bez savremenih CNC mašina ne može odgovoriti kvalitetu i brzini proizvodnje, te zahtjevima tržiša – kazao je Husaković za BiznisInfo.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti