5.4 C
Tešanj
Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img

FOTO: III “Aprilski pohod” u Tešnju

U subotu, 26.04.2014. godine održan je treći po redu “Aprilski pohod” u Tešnju. Iako je kiša neprestano padala sedam dana to nije pokolebalo oko 80 ljubitelja prirode da se odazovu ovom pohodu koji se već treći put organizuje u sklopu obilježavanje 4. aprila, dana otpora fašizmu u općini Tešanj. Nakon okupljanja i pozdravnih riječi pod tešanjskom gradinom, planinari su se uputili prema centralnom spomen obilježju poginulim borcima protiv fašizma, gdje su položili cvijeće i odali poštu svim žrtvama fašizma ovih prostora. Potom su se planinari vozilima uputili prema Jablanici, na početak staze, odakle je krenuo pohod prema planinarskom domu “Ošve” u Ošvama. Na stazu koja je bila dosta vlažna i blatnjava, uputilo se oko 43 planinara, dok su ostali nastavili vozilima prema odredištu.
Zbog visokog vodostaja potoka koji se mora prelaziti oko 5 puta u drugom dijelu staze, organizator je zbog sigurnosti promijenio trasu hodanja i prilagodio uvjetima kako bi svi sretno i sigurno prošli stazu. Stazu su planinari prešli za otprilike 3 sata i 30 minuta, bez ikakvih problema, a što je najzanimljivije i kiša je prestala da pada tako da je hodanje i druženje pred domom proteklo bez padavina.
Na ovogodišnji pohod su se odazvala sljedeća društva:
PD “Miljkovac” Kladanj, PD “Zabrđe” Vitez, PD “Bočica” Kakanj, PD “Mladost” Zenica i PSD “Smajlovac” Maglaj”.
Osim planinarskih društava bili su tu i Mladi crvenog križa Tešanj koji su bili medicinska potpora tokom pohoda, kao i članovi Biciklističkog kluba Tešanj, koji su biciklima došli do doma kako bi podržali ovaj pohod.
Nakon što je podjeljen tradicionalni planinarski grah za sve učesnike, usljedila je i dodjela zahvalnica za planinarska društva koja su dala učešće u pohodu,nakon čega se nastavilo sa druženjem.

[fbphotos id=1419383008327200 size=medium]

Povezane vijesti

Najnovije vijesti