28.7 C
Tešanj
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Gimnastika – sport za sve uzraste.

Tokom mjeseca maja tekuće godine, u prostorijama Sportske dvorane „Musala“ u Tešnju održavani su treninzi gimnastike za sve zainteresovane građane općine Tešanj sa ciljem poboljšanja položaja marginaliziranih grupa.

Organizator treninga je Sportski savez općine Tešanj u saradnji sa Sportskim udruženjem SUT Trepče, kroz projekat Sportom do zdravlja -SPORT ZA SVE koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD, koji finansira Evropska Unija a implementira Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP).

Odziv zainteresovanih je bio odličan. Projektom je predviđeno učešće za 85 korisnika treninga, međutim na besplatne treninge pristupilo je 105 korisnika u kategorijama školska djeca, omladina, osobe sa poteškoćama u razvoju, djevojčice i osobe sa invaliditetom.

„Plan i program rada je striktno predviđen uzrastu, dobi i mogućnostima osoba s kojima treniramo“, izjavio je trener Naid Kadušić.

Realizacijom ovog dijela projekta izvšena je nabavka sportske opreme za gimnastiku (strunjače, lopte, čunjevi, i druga pomagala) čime je izvršeno jačanje kapaciteta Sportskog udruženja SUT Trepče kao i unapređenje tehničkih i ljudskih resursa kluba.

„Što se tiče uslova u kojima radimo, uslovi su odlični, imamo dosta opreme i rekvizita koje smo nabavili kroz realizaciju projekta a  odziv djece je odličan“, rekao nam je prof. Kenan Kurbašić, trener gimnastike.

Korisnici Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Tešanj, njih dvadeset četvero su sretni i zadovoljni što im je omogućeno da treniraju i da se druže kroz sportske aktivnosti. Uticaj korektivne gimnastike na polaznike izražen je kroz prijatnu radnu atmosferu i stvaranje navika kod polaznika da moraju vježbati gimastičke vježbe svaki dan kod kuće kao jutarnju preventivnu gimnastiku radi očuvanja zdravlja i jačanja lokomotornog sistema.

Pored  gimnastike u narednom periodu projektom Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE predviđene su razne sportske aktivnosti za marginalizirane grupe i to ples i plivanje a na kraju projekta će biti upriličen jedinstveni sportski događaj na kojem će se široj javnosti prezentovati naučena znanja i vještine svih korisnika projekta.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU), a implementira razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Povezane vijesti

Najnovije vijesti