16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Glavni blagajnik optužen da je iz državne institucije u BiH ukrao skoro 300 hiljada maraka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dejana Pudara, rođenog 1976. godine u Mostaru, državljanina BiH, zaposlenika u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) za pronevjeru i prisvajanje sredstava u iznosu od oko 276 hiljada KM.

Optuženi se tereti da je, radeći na poslovima glavnog blagajnika u državnoj agencije BHANSA sa sjedištem u Mostaru, kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima, tokom 2014. i 2015. godine, podigao novac u valutama KM i Euro, u ukupnom iznosu od 372.300,57 KM, a onda s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, od podignutog novca koji mu je povjeren u službi BHANSA prisvojio novčani iznos od 276.222,50 KM, stoji u saopštenju Tužilaštva.

Prema prikupljenim dokazima, kazneno djelo je počinjeno na način da je optuženi krivotvorio račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA za druge zaposlenike BHANSA i sebe, a da se putovanja uopće nisu desila, pa je tako ishodio navodni osnov za isplate novčanih iznosa koje je potom prisvojio za sebe, te je na taj način sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, a nanio štetu budžetu i svim građanima BiH.

Optuženi se tereti da je prisvojio novac u ukupnom iznosu od 276.222,50 KM koji mu je bio povjeren i na taj način počinio kazneno djelo Pronevjere u službi iz članka 221. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka, dva vještaka i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza. Tokom postupka bit će zatraženo oduzimanje protuzakonite imovinske koristi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, piše Radio Sarajevo. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti