20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Golub Edina Jabandžića proglašen šampionom šampiona a Adnana Mujića najbolji u svojoj kategoriji

Kineski golub žute boje vlasnika Edina Jabandžića iz Tešnja proglašen je „šampionom šampiona“ na prvoj specijalnoj izložbi strukturnih golubova Bosne i Hercegovine koja je održana u Srpcu.

Uzgajivači golubova na ovoj izložbi, koja je trajala dva dana, predstavili su 150 svojih najljepših miljenika u šest kategorija mladog i četiri kategorije starog uzgoja.

U konkurenciji „perikera“ pobijedio je žuti golub Adnana Mujića iz Jelaha, u konkurenciji „lepezana“ prvo mjesto osvojio je bijeli golub Stanka Kovjanića iz Prnjavora, dok je među „“kineskim golubovima“ šampionsku titulu ovojio žuti ljepotan Edina Jabandžića iz Tešnja.

Ovaj golub proglašen je za „šampiona šampiona“ izložbe. U konkurenciji mladih „kovrdžavih golubova“ šampionskom titulom okitio se žuti golub istog vlasnika. U konkurenciji „kapucinera“ najbolji je bio crni golub Esada Djedovića iz Tešanjke.

U konkurenciji „perikera“ starog strukturnog uzgoja, prvo mjesto pripalo je crvenom golubu Đure Mitrakovića iz Razboja.

„Lepezan“ (lavanda) Stanka Kovanića iz Prnjavora ubjedljiv je bio u svojoj konkurenciji, dok su za najbolje „kineske golubove“ starog uzgoja proglašeni bijeli golub Slaviše Mitrakovića iz Razboja, anadolija Milovana Račića iz Razboja, silver Miće Komanovića iz Prijebljega, crni Marinka Vučkovića iz Srpca i vugasti golub Tomislava Čanića iz Gradiške.

U konkurenciji „kovrdžavih golubova“ starog uzgoja za šampiona je proglašen žuti golub Dragana Dragojevića iz Nove Vesi.

Organizator izložbe bilo je Udruženje uzgajivača strukturnih golubova Bosne i Hercegovine, pokrovitelj opština Srbac, a glavni sponzor firma „Centrumk trade“.

Domaćin izložbe najveći uzgajivač golubova i međunarodni sudija u ovoj oblasti Đuro Mitraković izrazio je zadovoljstvo što je izložba ovakvog nivoa prvi put uspješno organizovana u Srpcu, a posebno se zahvalio načelniku opštine Dragi Ćiriću na razumjevanju i pomoći.

Vlasnicima šamionskih golubova diplome je uručio predsjednik Skupštine opštine Srbac Zoran Djukić.

Savo Keser

Povezane vijesti

Najnovije vijesti