22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Golubovi iz BiH ne mogu preko granice

Kontingent od 250 golubova i 12 primjeraka sitne peradi, koji su trebali predstavljati BiH na 28. europskom prvenstvu sitnih životinja u Mecu, Francuska zaustavljen je na granici BiH i Republike Hrvatske i spriječen da otputuje za Francusku izjavio je za “Avaz” Edin Jabandžić iz Tešnja, predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH.

– Na sajmu i prvenstvu trebale su biti međunarodno priznate dvije rase, golub dubički prevrtač i bosanski pjevač od ukrasne peradi.

Dobili smo procedure, šef inspekcije je dao načelnu suglasnost nakon pregleda dokumentacije, ali smo na samoj granici zaustavljeni nerazumnim zahtjevom da svaku od 262 životinje pojedinačno odvedemo na pregled i dobijemo certifikat da nije obuhvaćena određenim bolestima. To nitko i nikad nije radio kad su golubovi u pitanju, za to bi nam trebale sedmice kaže Jabandžić

Na sajmu i 28. europskom prvenstvu u Mecu učestvuje 6.000 izlagača iz 29 država s više od 40.000 primjeraka sitnih životinja.

I pored sasutavljanja kamiona s golubovima i sitnom peradi delegacija bh. saveza je jučer oko 13 sati stigla u Mec gdje će organizatorima i posjetiocima prezentirati dostignuća u uzgoju sitnih životinja putem kataloga i fotografija te određenog broja primjeraka koje su dopremili bh. uzgajivači koji žive van granica BiH.

I v.d. predsjednika Udruženja klubova uzgajivača golubova pismonoša u BiH Admir Konjić kaže da su problemi bh. uzgajivača uzrokovani i namjerama graničnih inspekcijskih organa susjedne Hrvatske da onemogućo ili barem uspori predstavljanje bh rasa široj javnosti

A. Džonlić

Povezane vijesti:
Golub Edina Jabandžića proglašen šampionom šampiona a Adnana Mujića najbolji u svojoj kategoriji

Povezane vijesti

Najnovije vijesti