14.2 C
Tešanj
Subota, 3 Juna, 2023

Građani BiH “guše” se u dozvoljenim minusima na bankovnim računima

Više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine ima dozvoljeno prekoračenje na svojim bankovnim računima. Zbog velikih poskupljenja, a niskih primanja, takozvani dozvoljeni minus mnogima je spas za plaćanje računa ili rješavanje nekih drugih potreba, javlja BHRT.

Za veliki broj građana Bosne i Hercegovine, “dozvoljeni minus” je prva opcija u slučaju potrebe za dodatnim novcem. To pokazuju i podaci Centralne banke, odakle ističu da preko 544.000 građana ima dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu, a dug po ovom osnovu iznosi više od 310 miliona maraka.

Na pitanje zašto, odgovor je jasan.

Za ekonomiste je ovaj vid pozajmice “nužno zlo”.

– To nije pitanje njihovog izbora, to je rješenje koje u datom momentu mogu da primijene da servisiraju obaveze koje su dospjele, a koje nemaju mogućnosti da plate iz tekućih prihoda tako da je to nužno zlo, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

– Jako je teško da građani pokriju samo dio potrošačke korpe od redovnih primanja, a pogotovo dodatna plaćanja koja imaju. Samo registracija vozila, čak i penzioneri se zadužuju da bi registrovali vozila ili izvršili sitne popravke na vozilu ili u kući, tvrdi Mirjana Orašanin, također ekonomistica.

S druge strane, mnogi upadaju u zamku trošenja nezarađenog novca.

– Onog momenta kad koristimo nezarađeni novac nemamo osjećaj da smo nešto platili, samo vidimo da nam dolaze kamate, obračuni i to je jako nezgodna situacija, dodaje Orašanin.

Porast zaduženosti građana po ovom osnovu najbolji je pokazatelj opšteg stanja u društvu, jer se taj novac ne troši na luksuz, nego na neophodno, kaže sociolog Drago Vuković.

– Sa ovim standardom, sa visinom ličnih primanja, sa ovom inflacijom koja je mnogo veća nego što je vidljiva da je to dosta teško, nisam siguran da ljudi mogu da žive solidno, kaže Vuković.

Iako građanima ova vrsta pozajmice može da djeluje kao dobra opcija u slučaju da, na primjer, kasni plata, a postoje troškovi koje moraju da se izmire, treba imati na umu da je ovo ipak najskuplji vid zaduživanja, sa najvećom kamatom.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,099FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti