27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Građani ne žele asfaltnu bazu na rijeci Usori i od toga neće odustati!

Na Facebook stranici Čuvari Usore objavljen je status koji prenosimo u cjelosti:

“Nakon uspješnog prikupljanja potpisa za ponovljenu peticiju protiv izgradnje asfaltne baze na rijeci Usori, na raznim lokacijama, neformalna grupa Čuvari Usore su, u subotu 28.10. poslali otvoreno pismo kantonalnom i federalnom ministarstvu nadležnim za ovu problematiku.

Zemljište na kome žele da grade nije predviđeno za građenje Općinskim prostornim planom, te samim tim zakonska predpostavka je da se za poljoprivredno zemljište ne može ni izdati okolinska dozvola za proizvodno postrojenje za koje je zakon propisao da se može graditi jedino na građevinskom zemljištu i u zoni gdje je dozvoljena gradnja.

Postrojenje po zakonu nije dovoljno udaljeno od tokova rijeke Usore i potoka Radušice. U neposrednoj blizini lokacije planirane za izgradnju postrojenja nalaze se turističko-rekreativni centar, konjički klub i adrenalin park, zatim stambeni objekti, na koje bi postrojenje negativno uticalo nisu navedeni u zahtjevu.

U pismu su nabrojane sve nepravilnosti oko samog procesa, te je ukazano na to da izgradnja ovog postrojenja predstavlja rizik za zatrovanje vode koju koriste stanovnici općine Tešanj i to je čak i navedeno u njihovom zahtjevu!

Ministarstvu smo se obratili kao građani čiji su životi i sudbine ugroženi i od njih kao odgovornih tražimo da nas zaštitite!

Građani općine Tešanj i okolnih mjesta ne žele asfaltnu bazu na rijeci Usori i od toga nećemo odustati!”

Povezane vijesti

Najnovije vijesti