0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Građanima stiže “čestitka” za 2023. godinu: Struja će skoro sigurno poskupjeti!

Sve je izglednije poskupljenje električne energije u Republici Srpskoj. O potrebi povećanja cijene električne energije za privredne subjekte razgovarali su nadležni u Vladi sa predstavnicima poslodavaca i Privredne komore.

Iz Ministarstva energetike RS je saopšteno da su privrednici na konsultativnom sastanku u Banjoj Luci pokazali razumijevanje za takvu namjeru i obrazloženje da su veći troškovi proizvodnje električne energije. U pripremi je i promjena tarifnog sistema za domaćinstva koja je na javnoj raspravi, javlja BHRT.

Regulatorna komisija za energetiku RS je dala na javno razmatranje nacrte izmjena tarifnog sistema i metodologiji određivanja tarifnih stavova za javno snabdijevanje. U nacrtima postoji opcija određivanja više tzv. tarifnih blokova potrošnje za domaćinstva. Konačna odluka o ovakvom obračunu naplate električne energije još nije donesena.

– Naš zadatak da obezbjedimo jednake uslove svim kupcima da su unaprijed upoznati sa uslovima i da su oni indentični za sve. Ovo bi značilo da prvih 500 KWh potrošenih svi plaćaju po istoj cijeni. Tek nakon prekoračenja tog praga dodatni KWh preko tog praga bi se plaali po nekoj drugoj cijeni, kaže Aleksandar Jegdić, sekretar Regulatorne Komisije za energetiku RS.

Nove cijene i tarife u Elektroprivredi RS još analiziraju. Direktor Luka Petrović kratko nam je poručio da će više znati tokom sljedeće sedmice. U međuvremenu potrošači pitaju da li novi tarifni sistem znači diskriminaciju dijela domaćinstava koji su veći potrošači.

– Dovođenje potrošača u neravnopravan položaj ne bi trebalo i ne bi bilo dozvoljeno. Iz tog razloga apelujemo na nadležne da prilikom donošenjaa takvih odluka uzimaju u obzir pozitivno pravo da li su takve norme dozvoljene, a da li su nam i potrebne, rekao je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Reakcija“.

Prvu najavu povećanja cijena električne energije objavio je nedavno predsjednik RS Milorad Dodik. Skuplji kilovati mogla bi biti jedna od prvih „čestitki“ za 2023. godinu.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,401FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti