17.6 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić: Mostar razvijati po ugledu na Tešanj

Na znanstveno-stručnoj konferencija pod nazivom “Primjerima dobre poslovne prakse ka bržem razvoju Grada Mostara” predstavljeni su gospodarstveni potencijali za razvoj Mostara, Hercegovine i BiH konkretnim primjerima uspješnih domaćih poduzetnika i tvrtki. Konferenciju su organizirali Udruga za ekologiju i ekonomski razvoj “Eko-energija” Mostar, u suradnji s Ekonomskim fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Tešanj kao primjer

Primjer iz dobre prakse gospodarskog razvitka lokalne zajednice je općina Tešanj.
Suad Huskić, načelnik te općine je sudionicima Konferencije predstavio iskustva i dobre prakse tvrtki koje djeluju na prostoru te općine a koje su doprinijele njezinom lokalnom ekonomskom razvoju. „Nema jednostavnog recepta za uspjeh niti recepta koji može stati u nekoliko riječi. Mnogo je različitih razloga za uspjeh. U osnovi svega je rad, planiranje i ozbiljna predanost poslu. Danas imamo prigodu pričati o konkretnim iskustvima, praksama i onome što je Tešanj prošao u svojoj prošlosti, naročito zadnjih dvadesetak godina. Nadamo se da će to biti od koristi onima koji su danas ovdje nazočni“, kazao je Huskić.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić nazvao je Konferenciju značajnom za razvoj Mostara. „Primjer uspjeha je svakako općina Tešanj. U obraćanju znanstvenika imati ćemo prigodu čuti o prilikama razvoja Mostara sa znanstvenog stajališta. Mi u Mostaru nastojimo razvijati turizam, posebno zadnjih godina od kada se nalazimo na listi svjetske kulturne baštine. Sličnim pristupom možemo razvijati i druge grane gospodarstva. Danas ćemo vidjeti u kojemu pravcu ići dalje“, kazao je Bešlić.

Optimist

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić smatra
da treba sagledati pozitivna iskustva Tešnja kao izuzetno uspješne lokalne zajednice kako bi se moglo uzeti u obzir ono što je primjenjivo i u Mostaru. „Mostar i Hercegovina u cjelini trebaju biti jedan ekonomski embrion za ostale dijelove BiH. Zato imamo sve predispozicije i resurse i ljude. Ono najvažnije što nam nedostaje u ovoj fazi je kapital. Trebaju se objediniti sve predispozicije nakon čega dolazi očekivani rezultat. Ja sam optimista“, poručio je Mušić.
Primjerima dobre poslovne prakse i razvoja su se na Konferenciji predstavili tešanjski poduzetnici i uspješni gospodarstvenici iz Mostara. O razvoju metalne industrije Hercegovine govorio je Safet Isić, o fenomenu razvoja Tešnja Ismar Alagić. Salem Bubalo se osvrnuo na infrastrukturu prostornih podataka dok je o zaštiti domaće proizvodnje govorio Šemsudin Mehmedović zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti