23.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Grant Vlade FBIH u iznosu od 150 hiljada KM za gradnju infrastrukture u poslovnoj zoni Bukva

U Vladi FBiH jučer su potpisani ugovori o dodjeli grant poticajnih sredstava za unapređenje poduzetničih zona između 11 općina Federacije i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Federalni ministar Amir Zukić i Općinski načelnik Suad Huskić potpisali su ugovor vrijednosti 150.000 KM za gradnju infrastrukture u poslovnoj zoni Bukva. Osim Općine Tešanj ugovore su potpisale i općine Bosanska Krupa, Ilijaš, Grude, Gornji Vakuf-Uskoplje, Visoko, Gradačac, Bosanski Petrovac, Kakanj, Posušje i Žepče.
Cilj dodjele ovih grant sredstava je poboljšanje pristupa, kapaciteta, kvalitete i atraktivnosti postojećih poduzetničkih zona na lokalnom nivou, gdje se očekuje da će, po završetku realizacije, navedeni projekti rezultirati kreiranjem 25 novih privrednih subjekata i unapređenim uvjetima za nove investicije, kao i proširenjem usluga podrške razvoju poduzetništva u okviru poduzetničkih zona.

Osiguranje sistematske podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnom nivou je zajednički cilj zbog kojeg je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u saradnji s Projektom integriranog lokalnog razvitku (ILDP), kojeg zajednički podržavaju Vlada Švicarske i UNDP, pokrenuo grant shemu „Unaprjeđenje poduzetničkih zona“.
Ukupna vrijednost ovog financijskog mehanizma za financiranje projekata jedinica lokalne samouprave u 2015. godini iznosi 1.495.000 KM, od čega je resorno ministarstvo osiguralo milion KM, a Vlada Švicarske 495.000 KM, dok sufinanciranje jedinica lokalne iznosi 607.000 KM.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti