13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

HIFA OIL će snabdijevati gorivom avione kompanije Wizz Air

Tešanjska kompanija za promet naftom i naftnim derivatima HIFA OIL potpisala je ugovor o snabdijevanju aviona Wizz Air, najveće low-cost aviokompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Realizacija ugovora i snabdijevanje aviona Wizz Air JET A1 avio gorivima, počet će od 5. aprila ove godine, kada Wizz Air pokreće dva leta između Budimpešte i Sarajeva na sedmičnoj bazi. Wizz Air je prva u nizu avio kompanija sa kojom će HIFA OIL potpisati ugovore o ovakvoj vrsti poslovne saradnje, a koje korsite usluge Sarajevskog aerodroma.

“Ovo je još jedan veliki uspjeh za HIFA OIL. Ovim ugovorom smo otvorili jedno potpuno novo tržšte na kojem do sada nismo bili prisutni. Pokazali smo da smo u stanju odgovoriti visokim zahtjevima međunarodnih letačkih agencija za sigurnost. Uspješno smo prošli veoma zahtjevne zakonske procedure. Koristimo najsavremenije cisterne, okončali smo dodatnu edukaciju radnika, i ispunili sve postavljene uvjete za inspekciju prema IATA standardima. Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio je domaćeg dobavljača, a zdrava konkurencija će učiniti ovu, veoma važnu uslugu za letačke kompanije i putnike, još kvalitetnijom», izjavio je Venan Hadžiselimović izvršni direktor HIFA OIL.

Međunarodni aerodrom Sarajevo i država Bosna i Hercegovina dobijaju puno novim dobavljačem, zbog povećanja korištenja derivata nastalih usljed tržišne utakmice, i plaćanja većih naknada državi, te priliva sredstava aerodromu. Također, Međunarodni aerodrom Sarajevo sa više dobavljača nudi širinu asortimana robe, odnosno postaje atraktivniji za avio kompanije.

Wizz Air je najveća low-cost aviokompanija u regionu srednje i istočne Evrope, operira sa flotom od 79 Airbus A320 i Airbus A321 aviona, i nudi vise od 500 relacija iz 28 baza, spajajući 138 destinacija u 40 zemalja. U Wizz Air-u, tim od 3000 profesionalnih radnika u avijaciji pružaju superiornu uslugu i veoma niske cijene karata, čineći Wizz Air prvim izborom kod 23 miliona putnika u 2016. Wizz Air je izlistan na Londonskoj berzi pod oznakom WIZZ i uključen je u FTSE 250 i FTSE ALL-SHARE indikatore. Wizz Air je registrovan pod okriljem Međunarodne asocijacije za avio transport (IATA), Operativni sigurnosni audit (IOSA), globalnih mjernih standarda u priznavanju avio sigurnosti. Kompanija je nedavno proglašena Vrijednosnom aviokompanijom godine za 2016. godinu od strane urednika Air Transport World, jedne od vodećih magazine u avijaciji, kao i Low Cost avio kompanija godine za 2016. godinu od strane Centra za avijaciju (CAPA), vodećeg nezavisnog istraživačkog centra u avio industriji.

Letovi iz Budimpešte do Sarajeva će početi 5. aprila ove godine.

HIFA OIL posluje već 15 godina, i lider je u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona.

Kompanija različitim gorivima snabdijeva oko 200 partnera u BiH. Već duže vrijeme HIFA OIL snabdijeva i NATO snage naftom i avio gorivom u BiH.

Zajedno sa kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.

zosradio/mcm.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti