28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

HIFA ulaže u Sanski Most 25 miliona maraka

U poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most, kompanija „Hifa gropu“ iz Tešnja uložiće u narednom periodu 25 miliona maraka, izjavio je vlasnik pomenute kompanije, Izudin Ahmetlić u intervjuu od prije nekoliko dana.

Prema njegovim riječima, na području Lušci Palanke, koja je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, u toku je izgradnja osamnaest štalskih objekata kapaciteta preko pet hiljada grla, u kojima će se obavljati uzgoj krupnih grla za potrebe mesne industrije.Inače, radi se o jednoj od najznačajnijih razvojnih investicija na ovim prostorima u proteklom periodu.

Podsjetimo, „Hifa group“ je prije dvije godine kupila Zemljoradničku zadrugu „Poljoprom“, koja se dugo godina nalazila u stečaju, te je na taj način ova tešanjska kompanija postala vlasnik oko 12 hiljada dunuma zemljišta, kao i velikog broja poljoprivrednih objekata koji su bili u vlasništvu pomenute zadruge.

Ova investicija bi trebala biti snažan stimulans razvoju poljoprivredne proizvodnje u našoj općini, a sem toga očekuje se i otvaranje značajnog broja radnih mjesta te uspostavljanje kooperantskih odnosa s ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Investitor se kupovinom „Poljoproma“ obavezao na ulaganja u iznosu od pet miliona maraka, ali su najavljana ulaganja zapravo pet puta veća.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti