17.6 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Hladnokrvna ubistva koja su šokirala BiH

Mučko ubistvo Saše Kulišića (46) u Doboju, čiji detalji cure iz dana u dan te iznova šokiraju javnost kako u BiH, tako i u cijelom regionu, tek je jedan od šokantnih zločina koji su zabilježeni u proteklim godinama.

“Nezavisne novine” donose spisak nekih od najmonstruoznijih ubistava koja su potresla BiH, a izvršena su na najbrutalniji način – sjekirama, noževima, vatrenim oružjem… Svi ovi slučajevi predstavljaju alarm za uzbunu i dokaz su da nam je neophodan sistematičan preventivni rad.

Jedno od najstravičnijih krvoprolića zabilježeno je u avgustu prošle godine, kada je Nermin Sulejmanović iz Gradačca, objavljujući to uživo na Instagramu, ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, a potom i oca i sina Džengiza i Denisa Ondera. Sulejmanović je, prije nego što će ubiti i sebe, pokazao nevjerovatnu hladnokrvnost, pa se ponovo javio na Instagramu i poručio da ima još ljudi na listi za odstrel.

Takođe, prošle godine, zabilježen je šokantan slučaj i u Prijedoru. Žarko Zorić (39) osuđen je u junu 2023. u prijedorskom Okružnom sudu na 27 godina zatvora zbog ubistva svoje djevojke Nede Milojević (44), koju je, prema presudi, 20. januara iste godine izbo nožem i ugušio truleks krpom, nakon čega je zapalio stan te otišao u kafić da pije i kocka se.

Još se pamti i zločin Gorana Kotarana iz Kozarske Dubice. U pitanju su ubistva Predraga Vrbana, zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića, zvanog Steva Mucavi.

Kako su “Nezavisne novine” tada objavile, Kotaran je i u Švedskoj osuđen za dva ubistva, te je deportovan u BiH. On se sada nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Foča.

“Jedinstvenu kaznu zatvora počeo je izdržavati 31. januara 2008. godine, a u tu kaznu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, od 28. maja 2006. godine do 31. januara 2008. godine. Primjenom zakona o amnestiji, rješenjem Okružnog suda Banjaluka izrečena jedinstvena kazna zatvora umanjena je za tri mjeseca, te je redovan istek jedinstvene kazne zatvora u 2026. godini”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Ministarstva pravde RS.

Iz Okružnog suda u Banjaluci nam je potvrđeno da će on iz zatvora izaći kao slobodan čovjek.

“Nakon što osuđeni izdrži kaznu zatvora po presudi ovog suda, on će biti pušten na slobodu i ukoliko eventualno ne bude uhapšen u nekom drugom krivičnom postupku (istraga po raspisivanju potjernice i slično), imaće sva prava slobodnog građanina, koja ne uključuju policijski nadzor”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Okružnog suda u Banjaluci.

Slučaj “Kotaran” je tek jedan od onih koji je ledio krv u žilama. Edib Buljubašić iz Zenice neslavni je rekorder u BiH, jer služi kaznu od čak 54 godine zatvora. Prije rata je zatvoren zbog razbojništva i ubistva portira “Zenicatransa”, kao i ranjavanja oca. Nakon tog ubistva izašao je na vikend i ubio oca, te je osuđen na 20 godina. Nakon rata ubio je sjekirom nevjenčanu suprugu. Potom je ubio Nađu Buljubašić, suprugu svog brata, sa oko 20 uboda makazama.

Vojislav Planinčić (71) iz sela Bereg, kod Sokoca, u martu 2005. godine nasumično je iz pištolja pucao na komšije te ubio Milju Batinić, supružnike Delivoja i Stojku Božić, kao i Borku Božić. Nakon toga je sačekao dolazak policije i predao se, a osuđen je na 28 godina zatvora.

Jedan od najvećih masakara zabilježen je u maju 2008. godine u Gornjoj Lipnici, kod Tuzle. Naime, Tomislav Petrović (51) hicima iz pištolja ubio je šestoro rođaka i komšija, a jednog je teško ranio. Vrhovni sud FBiH je Petrovića proglasio neuračunljivim – određeno mu je obavezno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Nedim Fejzić je 14. maja 2010. godine u krvavom pohodu u selu Hlapčevići, kod Visokog, ubio tri osobe, a nožem povrijedio njih osam, od čega četvoro djece. Fejzić je umro 2018. godine u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac. Fejzić je mesarskim nožem u svom monstruoznom pohodu u četiri kuće ubio Dževadu Bašini (41), Mehmeda Rožajca (76) i njegovu snahu Zinetu Rožajac (36).

Po zvjerstvu se pamti i Anto Niče (37) iz sela Suhače, kod Livna, jer je krajem oktobra 2015. godine nožem ubio svoju majku Lucu (66), brata Matka (46) i snahu Sandru (44), nakon što je izašao iz pritvora Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru, u kojem je bio zbog premlaćivanja majke.

Niče je sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio majku Lucu, gluvonijemog brata Matka usmrtio je sa osam uboda, a njegovu takođe gluvonijemu suprugu Sandru izbo je šest puta i zatim pobjegao.

Ni to, međutim, nije kraj ovog šokantnog spiska. Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je 2018. godine Sabahudina Habiba (48) na jedinstvenu kaznu zatvora od 34 godine za trostruko ubistvo od 21. marta 2017. u Sokolini, nadomak Donjeg Vakufa.

Potom mu je Vrhovni sud FBiH kaznu smanjio na 32 godine. Prema presudi, hicima iz automatske puške izrešetao je radnike Kantonalne uprave za šumarstvo Ferida Rahmanovića i Omera Bašića te vlasnika pilane Ševka Draginovića.

Zgrožena i šokirana javnost je bila i kada je 13. decembra 2018. Admir Sović (37) u kući u bihaćkom naselju Mali Lug zaklao svojih troje djece pa se objesio. Prethodno je, kako postoje tvrdnje, posjećivao vračaru koja se bavi crnom magijom. Nakon toga odlučio se na monstruozan čin – nožem je zaklao djecu pa presudio sebi.

Šok i nevjerica zavladali su i nekoliko mjeseci kasnije. Naime, višestruki ubica Edin Gačić (43), koji je 12. februara 2019. godine likvidiran u akciji sarajevskih specijalaca, prethodno je počinio četiri krvava zločina.

Prije nego što su ga policajci usmrtili, ubio je komšiju Sauda Sultanića kod Konjica, da bi potom, tokom bjekstva, 9. februara ubio pripadnika MUP-a Mahira Begića u Sarajevu.

Gačić je nakon rata ubio saborca iz odreda “El Mudžahid” Ismeta Gunića. Kada je stekao pravo na slobodne dopuste iz KPZ Zenica, te pušten na slobodan vikend, 25. avgusta 2002. godine otišao je do stana svoje majke Sifete u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hica, od čega je ona preminula.

Podsjetimo i da je Nezir Kamenica (22) osuđen po optužbama da je u maju 2017. u selu Bogušići, kod Goražda, ubio majku Zehru Kavazović, baku Šemsu Džabija te očuha Ifeta Kavazovića. Kamenica je uzeo dvije sjekire, stavio za pojas iza leđa te riješio da na okrutan i podmukao način pobije ukućane.

I to nije sve, pa je tako Vrhovni sud FBiH u proljeće 2019. potvrdio presudu Kantonalnog suda kojom je Muhamed Kadirić osuđen na 34 godine zatvora za ubistvo prijatelja Elkaza Razića, Safeta Kadirića i Emira Bajrića.

Pretpostavlja se da su se sporječkali 24. februara 2017. godine u Vrhpolju, opština Sanski Most, nakon čega je Muhamed zgrabio pušku i u komšije ispalio 30 metaka.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti