20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Hljeb sve manji, a sve skuplji

Krajem 2022. godine obustavljeno je unaprijed najavljeno poskupljenje brašna u Bosni i Hercegovini, prema kojem bi vreća od 25 kilograma bila skuplja za do četiri marke, a razlog za to je pad cijena nafte na tržištu.

Iako smo u 2023. godinu ušli s nižim cijenama goriva, one, prema svemu sudeći, u mjesecima koji slijede neće dovesti do pojeftinjenja namirnica u marketima bez reakcije nadležnih institucija.

Nema najava

Kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, na policama u trgovinama se može primijetiti da su cijene ulja u blagom padu, dok je cijena brašna ista ona koja je bila u trenutku najavljenog poskupljenja prošle godine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Savo Bakajlić nije optimističan kada je riječ o sniženju cijene brašna. Kako nam je rekao, nema najava o poskupljenju, ali neće doći ni do pojeftinjenja u skorijem periodu.

Ima pšenice

Bakajlić je naveo i da pšenice ima dovoljno te da je cijena hljeba nerealno visoka.

– Hljeb je preskup na osnovu cijene pšenice, mi smo na to apelovali i u periodu žetve. Hljeb ne treba da bude skuplji od 1,20 KM naspram cijene pšenice, a oni su ga napuhali. Cijena je sve viša, a gramaža hljeba sve manja – kazao je Bakajlić.

Iz Udruženja potrošača su više puta ukazivali na apsurdno ponašanje i konstatirali da je nevjerovatno kako se cijene nafte i goriva prate kada idu prema gore i obavezno koriste kao razlog za poskupljenja, dok se potpuno ignoriraju kada padaju i kada bi, po logici, trebalo da se snize i cijene osnovnih životnih namirnica, kao i drugih proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Od 1,70 do 2,20 KM cijena je polubijelog hljeba nakon poskupljenja.

Od 1,50 do 2 KM cijene su kroasana, hrenovki u tijestu i ostalih pekarskih proizvoda, piše Avaz.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti