27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Hoće li BiH ove godine na vrijeme organizirati nesmetan dolazak dijaspore

Pandemija koronavirusa u BiH, kao i nekoordiniranost domaćih vlasti po pitanju granične politike i epidemiološko-restriktivnih mjera uveliko su prošle godine utjecali na to hoće li bh. dijaspora godišnje odmore provoditi u matičnoj zemlji.
Rezultat je veoma slaba posjećenost dijaspore matičnoj zemlji, a ekonomski stručnjaci koji su procijenili da dijaspora godišnje u BiH pošalje oko 2,5 milijardi eura rekli su da će manji priliv novca, koji dijaspora inače troši tokom odmora ili šalje porodici, dovesti do značajnih ekonomskih posljedica u našoj zemlji.

Uz posljedice po državni, ali i entitetske i kantonalne budžete, najviše će svakako biti pogođeni mali biznisi bh. građana. Kafići, restorani, automehaničari, zubari, kao i mnoge druge djelatnosti u kojima su u ljetnim mjesecima doslovno “padali s nogu” od posla koji im je pribavljala upravo dijaspora, s obzirom na to da su te usluge u zemljama iz kojih dolaze višestruko skuplje.

Ekonomski život

Bez obzira na krizu svi su svjesni da značajan novac stiže od dijaspore svake godine i da predstavlja jedan od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u podršci našoj zemlji. Novčane doznake i ostali lični transferi naše dijaspore čine oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH i po tome naša zemlja je na vrhu ljestvice zemalja Evrope.

Pad priliva novca iz dijaspore odrazit će se, upozorava koordinator za integraciju austrijske političke partije SPO Ahmed Husagić, na sve sfere ekonomskog života u BiH.

Husagić, koji je jedan od čelnih ljudi bh. dijaspore u Austriji, rekao je za Klix.ba da zbog pandemije i i nekih pogrešnih političkih odluka nema izgleda da će se bh. ekonomija u dogledno vrijeme oporaviti.

“Jedina mogućnost oporavka, izumemo li uzimanje kredita od MMF-a, jeste masovan dolazak dijaspore na godišnje odmore. Jedino velikom potrošnjom možemo pokrenuti ekonomski motor BiH”, rekao je Husagić.

Unos koronavirusa

Kako je rekao, poučen prošlogodišnjim iskustvom i sporim reakcijama Vijeća ministara koje je granice BiH držalo zatvorenim skoro do ljeta, a za strane državljane sve do jeseni, smatra da već sada treba pristupiti kreiranju određenih odredbi za ulazak u BiH ukoliko ne želimo da nam se ponovi ljeto 2020. godine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti