20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Hoćemo li u Novu godinu zakoračiti sa snijegom

Stabilizacija vremenskih prilika prognozira se od 25. decembra do kraja prognoznog perioda 28. decembra, a do tada nas očekuje promjenjivo vrijeme.

U BiH će, prema riječima meteorologa Bakira Krajinovića, za vikend vremenske prilike biti primjerenije datumu u kalendaru.

Stabilno i suho

– Uz pad temperature zraka, na planinama će padati snijeg, na sjeveru i u centralnim područjima Bosne kiša će postepeno prijeći u susnježicu i snijeg. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne prevladavat će pretežno sunčano – navodi Krajinović.

Dodaje i da će puhati umjeren vjetar sjevernog smjera, u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni umjerena do jaka bura koja će do kraja drugog dana vikenda oslabiti.

Iznad prosjeka

– Stabilno i suho vrijeme uz umjerenu oblačnost prognozira se sve do četvrtka, 21. decembra, kada se, prema raspoloživim sinoptičkim materijalima, očekuju nove padavine u BiH. U Hercegovini kiša, a u Bosni većinom snijeg ili susnježica – kaže Krajinović.

– Kada je u pitanju snijeg, bit će ga, ali ne onog na kakav smo navikli u decembru. Neće to biti neke značajne snježne padavine koje će doprinijeti formiranju ozbiljnijeg snježnog pokrivača.

Također, kada je u pitanju 31. decembar, Nova godina, tek za nekoliko dana imat ćemo dovoljno pouzdane i precizne podatke o tome hoće li biti snježnog pokrivača ili ne – ističe Krajinović.

Meteorolog je dodao i to da će temperature u decembru biti iznad prosjeka.

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti