17.2 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Hodža vjenčao maloljetnicu bez znanja roditelja: Za djevojčicom tragaju u dvije zemlje

Hodža Hafiz Demirović vjenčao je bez saglasnosti moju maloljetnu sestru. Rekao nam je da je to dozvoljeno po šerijatu, ali je prekršio zakon države Srbije. Radi po svom nekom zakonu!

Ovo tvrdi brat maloljetne djevojke (16) koja se udala za momka (24), u džamiji u okolini Novog Pazara početkom marta.

“Sestra je otišla u školu i nije se vratila. Dobili smo sliku da se vjenčala. Otišli smo u policiju da prijavimo da je to maloljetno dijete i da nismo saglasni s tim, a oni su nam obećali da će je vratiti za tri sata. Stupili su u kontakt s tim njenim mužem, rekli su nam da će biti locirani. U policijskoj upravi je bio i komandir koji je inače rođak tog momka”, priča brat.

On kaže da je njegov otac saznao da je čin vjenčanja obavio hodža Hafiz Demirović, pozvao ga je i pitao kako je smio to da učini bez saglasnosti roditelja.

“Hodža je odgovorio da je, nažalost, to uradio i zakleo se u Allaha da nije znao da je to kćerka mog oca, ali da je ona po šerijatu punoljetna i da joj ne treba saglasnost za udaju”, priča brat.

Sa ocem i braćom je otišao da je vrati.

“Otac je dostojanstveno tražio da se dijete vrati, tu je bio i komandir policije, rođak tog momka. Neki mladić je opsovao i rekao: “Ja je ne dam!” Imali su i oružje u rukama. Nakon toga smo krenuli opet u policiju. Međutim, presrela nas je patrola jer su nas prijavili da imamo oružje, što nije bilo tačno. Sestru nismo vidjeli u toj kući”, dodaje brat.

Sestra se udala svojom voljom, ali porodica želi da se vrati.

“Čuli smo se s njom, njeno ponašanje je čudno. Ne znamo gdje je. Zvala nas je dva puta – s crnogorskog i s njemačkog broja. Inače je strogo zabranjeno da imami vjenčavaju maloljetne osobe bez saglasnosti roditelja”, dodao je.

Angažovali su advokata, a i tužilaštvo je upoznato sa situacijom.

Hodža Hafiz Demirović priznaje za Kurir da je vjenčao djevojku bez saglasnosti, uz tvrdnju da mu je ona garantovala da će obavijestiti roditelje.

“Došli su sa svjedocima koji su posvjedočili da nema smetnji. Kazali su da će obaviti razgovor s roditeljima, međutim, nisu. Ja sam im vjerovao i došlo je do cijele zabune. Ne bih ih vjenčao da sam znao, tražio bih da zovu roditelje. Tih nekoliko dana samo Allah zna koji sam teret i tegobu imao zbog svega. Inače, to vjenčanje nije validno po ovdašnjim zakonima, to je vjenčanje po šerijatskim zakonima.

Šta o svemu tome kažu muftije Mevlud ef. Dudić, Mustafa Jusufspahić i Senad Halitović čitajte na linku OVDJE.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti