17.2 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Hrabri ribari Doboj Jug-a

Načelnik Općine Doboj Jug

ČESTITAO RIBARIMA NA HRABROSTI

Kada su dvadesetdevetog novembra,nešto prije deset sati čuli jaku eksploziju u Ševarlijama na desnoj obali rijeke Bosne, neposredno uz prugu Doboj-Maglaj i vapaje za pomoć, ribari Udruženja ribara ‘Kulina’ Doboj Jug i njihovi prijatelji iz Tešnja nisu se dvoumili .

Ostavili su štapove i brzinom munje otrčali preko mosta da vide šta se dešava. Prvi koji stigao kod mjesta nesreće u kojoj je nekoliko radnika Željeznica RS teško ranjeno, bio je Emir Agić zvani Gelo iz Tešnja. Za njim su pristigli Sejo Škiljo, Nusret i Aldin Krličević, Salih Hasanić i Fadil Rakman koji su ‘vadili’ ranjene radnike ovog preduzeća.

‘Bilo je haotično, prava konfuzija. Radnici su djelovali izgubljeno, uplašeno. Najteže mi je bilo kada sam kod teško ranjenog Dušana Petrovića (koji je usljed rana podlegao u Dobojskoj bolnici) vidio raskomadanu nogu na leđima. Zaustavljali smo vozila koja su se kretala regionalnim putem Doboj-Maglaj, ali vjerujte da sam bio jako razočaran, jer ni jedno od njih nije se zaustavilo. Nisam bio u prilici da zapišem brojeve njihovih registarskih tablica, ali je to sramota. Na kraju sam rekao Seji, što je on i poslušao da stane na pola ceste i da neda proći vozilma dok ranjene radnike na prevezu.Tako se zaustavila sa nekim kadetom jedna gospođa, ali joj je prva riječ bila: isprljaću sjedišta. Ona je ipak jednog od ranjenih radnika prevezla. U međuvremenu je stigla i policija RS-a i sanitetsko vozilo Doma zdravlja, pa smo medicinarima pomagali da utovarimo ranjene. Divio sam se jednoj medicinarki koja je priskočila sa ručnim nosilima do mjesta eksplozije gdje su ležala trojica ranjenih radnika. Vjerujte, niko od nas nije razmišljao da li ovdje ima još neeksplodiranih mina. Išli smo na rizik, samo da evakuišemo nastradale’, kazao je ribar Emir Agić-Gelo.

Podsjećanja radi u ovoj nesreći , neidentifikovanu eksplozivnu napravu aktivirali su radnici Željeznica RS, koji su radili na uređenju pružnog prijelaza. Radnik ŽRS Dušan Petrović (50) u dobojsku bolnicu je dovežen sa izuzetno teškim povredama, od kojih je vrlo brzo preminuo isti dan ,dok je Miroslav Nikić(59) podlegao sutradan. Teže povrede zadobili su poslovođa Petar Petrušić (48) i radnici Bojan Topalović (29), Jadranko Tomić (41), a lakše Drago Mišić (52).

Dva dana kasnije Sejo Škiljo i Nusret Krličević su otišli u susjedno selo na desnoj obali rijeke Bosne Jabučić Polje u namjeri da izraze saučešće rodbini i da prisustvuju sahrani jednog od poginulih radnika koji je iz ovog sela. Zbog gorčine, tuge i bola članova porodice nastradalog, ali najviše zbog čestih jadikovki ‘vidite šta su nam uradili’ ,te zbog podvajanja prisutnih mještana, neprijatno su se osjećali, pa su se, ne čekajući kraj sahrane vratili kućama. Sutradan im su im se telefonom zahvalili članovi rodbine na pruženoj pomoći. Načelnik Doboj Juga Džavid Aličić je u utorak primio hrabre ribare odajući im priznanje na požrtvovnosti u pružanju pomoći unesrećenim radnicima ŽRS. ‘Ovakve primjere moramo uvijek isticati’ ,kazao je Aličić čestitajući ribarima na hrabrosti i na ljudskoj solidarnosti.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti