14.2 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Hrvati iz Blaževaca za Božić dobili Društveni dom

Zahvaljujući zajedničkom radu susjeda Bošnjaka i Hrvata, povratnici u zaselak Blaževce kod Tešnja, kao poklon za Božić, dobili su obnovljen Društveni dom. Zajednički su sakupili oko 30.000 maraka i, u ratu porušen Društveni dom ponovo stavili u funkciju.

Više od dvije decenije ovdje su čekali su da im selo izgleda kao nekada. Crkva na Križu bila je porušena, kao i mali Društveni dom u kojem su se povremeno okupljali. Uz pomoć dobrih ljudi crkva je obnovljena, za Božić, uz pomoć susjeda Bošnjaka dobili su obnovljen Društveni Dom. Priključena je i struja.

– Dobili smo sad, na sam naš Božić, i priključak vode. Ne treba nam bolji poklon za praznik. Dobil ismo naš Dom. On nam jako puno znači – kazao je Nikola Zovko, predsjednik Građevinskog odbora.

Blaževci su zaseok na nekadašnjoj liniji ratnih dejstava u dominanto bošnjačkoj mjesnoj zajednici. Upravo zbog toga, Blaževljanima ovaj mali, gotovo neugledan Dom, znači mnogo. – Nije nikakvo čudo što su Bošnjaci, kao dominantno stanovništvo u Općini, pomogli da se popravi kvalitet života mještana u Blaževcima koji su na ovaj blagdan dobili jedan prostor gdje se mogu okupljati mladi – kaže Esmir Bašić, predsjednik Savjeta MZ Bobare, Drinčići, Blaževci. U Blaževcima je danas oko 80 domaćinstava. Ima i mladih. S obnovom Doma stižu i prve najave o formiranju udruženja i više sekcija kojima će povratnici u Blaževce čuvati svoju tradiciju, kulturu i narodne običaje.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti