19.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Hrvatska počinje izgradnju brze ceste prema Bosanskoj Gradišci: Kada se očekuje kraj radova?

Izgradnja graničnog prelaza na novoj brzoj cesti u izgradnji, koja će Bosansku Gradišku preko novoizgrađenog mosta na Savi povezati s auto-putem Zagreb – Beograd, počinje sutra, 10. aprila, potvrđeno je portalu Nezavisne u Ministarstvu finansija Hrvatske, koje je odgovorno za ovaj objekat.

S obzirom na to da je rok izgradnje, koji su naveli, godinu dana od uvođenja izvođača u radove, to znači da bi se moglo očekivati da brza cesta bude puštena u saobraćaj u aprilu 2025. godine.

“Nakon sprovedenog postupka javne nabavke sklopljen je ugovor s odabranim izvođačem izgradnje objekata na budućem GP Bosanska Gradiška, koji će biti uveden u posao 10. aprila 2024. godine. Prema zaključenom ugovoru, rok za završetak radova, a time i stavljanja u funkciju GP je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao”, pojasnili su nam oni.

U “Hrvatskim cestama” su potvrdili da se radovi na izgradnji ceste odvijaju prema planu, iako je bilo manjih opravdanih kašnjenja zbog vremenskih uslova. Kako navode, radovi se trenutno izvode na mostovima Rukavac Strug i kanal Nova Sava, te na nadvožnjaku Novi Varoš.

“Na trasi ceste radovi na izradi nasipa su u visokoj gotovosti, te slijedi izrada putne konstrukcije. Na objektima se izvode radovi gornjeg ustroja”, kažu oni, uz napomenu da je planirani završetak radova jesen ove godine, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza cesta neće moći biti otvorena za prekogranični saobraćaj.

Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH, za Nezavisne je rekao da su za to ministarstvo mostovi kod Bosanske Gradiške i Svilaja prioritet i dva međudržavna mosta od važnosti za obje države.

“Oba projekta su podržana grantovima EU. Funkcionalna upotreba oba mosta je, nažalost, još na čekanju. Trenutno, preko mosta kod Svilaja mogu saobraćati putnička vozila, ali je upotreba za teretni saobraćaj uslovljena stavljanjem u punu upotrebu mosta kod Gradiške”, rekao nam je on.

Što se tiče izgradnje graničnog prelaza, kazao je da je propuštena prilika da se već izgrađen granični prelaz sa bh. strane koristi kao zajednički, jer se hrvatska strana opredijelila za izgradnju novog graničnog prelaza, podsjetivši da su radovi na brzoj cesti na hrvatskoj strani u poodmakloj fazi, a most preko Save otvoren u julu 2022. godine.

“Kao resorno ministarstvo, zahtijevamo da se, što je moguće prije, započne i završi izgradnja ovog veoma važnog graničnog prelaza, kako bi i most mogao da ispunjava svoju osnovnu funkciju”, istakao je on.

Forto je naglasio da je opredjeljenje njegovog ministarstva da i Bosanska Gradiška i Svilaj budu u funkciji najkasnije tokom ove godine.

“Pažljivo ćemo pratiti razvoj aktivnosti sa strane Republike Hrvatske, te se nadamo da će ovo biti još jedan u nizu uspješnih projekata koje imamo kao plod izuzetne saradnje dvije susjedne zemlje”, istakao je on.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti