28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Hrvatski džet-set par optužen za prevare teške 350.000 eura

Nakon četiri mjeseca istrage, zagrebačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv hrvatsko-australskog džet-seta para, Luke Grge Mataka (31) i njegove supruge Adriane Matak (36), blogerke i influenserke, zbog pet prevara “teških” više od 350.000 evra.

Opštinsko kazneno državno tužilaštvo Matakove tereti da su od oktobra 2018. do septembra 2023. godine, zajedno i u dogovoru, u namjeri protivpravnog sticanja znatne imovinske koristi obmanuli petero oštećenika.

Neistinito su im, tvrdi tužilaštvo, predočavali pružanje usluga investiranja na tržištu kapitala za račun oštećenika, iako su okrivljeni bili svjesni dvije stvari: 31-godišnji investicioni savjetnik Matak nema registrovanu djelatnost posredovanja i pružanja investicionih usluga niti je takve usluge stvarno mislio pružiti.

“Nakon što su im oštećeni povjerovali i s prvookrivljenim sklopili ugovore o pružanju konsultantskih usluga, oštećeni su mu uplatili novac, odnosno ukupni iznos od oko 350.000,00 evra. Okrivljeni su neistinito uvjeravali oštećene da je novac investiran, predočavali neistinite izvještaje da ostvaruju dobit te navodili različita opravdanja zbog kojih ne mogu vratiti novčana sredstva, iako novac nisu uložili na tržište kapitala, već su ga zadržali u zajedničku korist – navodi tužilaštvo koje je u optužnici pristigloj na Opštinski kazneni sud u Zagrebu za oboje zatražilo produženje istražnog zatvora zbog ponavljanja djela, ali i opasnosti od bijega jer oboje imaju i australijsko državljanstvo te adrese na tri kontinenta – u Australiji, Londonu i Dubaiju.

Ali postavlja se pitanje gdje je novac od tobožnjih ulaganja? Iako su supružnici živjeli na visokoj nozi, izdašno trošili na putovanja, odjeću te izlaske i vrlo vješto održavali imidž dobrostojećeg mladog para, teško da su do zadnjeg centa sve mogli potrošiti.

Na ispitivanju u tužilaštvu Matakovi su porekli krivicu te kratko rekli da niko nije prevaren, nego će novac njihovim klijentima biti isplaćen. Čak su dali naslutiti i da je na neki brokerski račun već prebačeno 600.000 evra kojima će namiriti sve koji se smatraju prevarenima. Ali oštećeni u te priče, koje su slušali mjesecima i godinama, i dalje ne vjeruju.

Idući na potezu je Opštinski kazneni sud u Zagrebu koji će odlučivati o osnovanosti optužnice protiv Matakovih.

Ako je vijeće potvrdi, uskoro ćemo Matakove gledati na optuženičkoj klupi, prenosi “Jutarnji”.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti