25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Husein Ahmetlić iz Tešnja četvrtu godinu zaredom svojim kamionom vozi tabute sa posmrtnim ostacima

Nikada u životu više ne smijemo dozvoliti ovakvo nešto, poručio je vidno potresen Husein Ahmetlić iz  Tešnja četvrtu godinu zaredom svojim kamionom vozi tabute sa posmrtnim ostacima nevinih žrtava genocida put njihove Srebrenice, gdje će pronaći vječni smiraj.

Kaže da mu je to najduža vožnja u život.

U ispovijesti  Ahmetlić ne krije da su mu dani uoči 11. jula najteži u godini te da, znajući da vozi nevine žrtve horora, nije jednostavno kontrolirati emocije, koje ga savladaju.

 – Teško je. Stavim se u  položaj da je neko moj ubijen. Najteže bude u Visokom, ali i po dolasku u Potočare, kad porodice, majke i sestre jecajući idu prema kamionu da zagrle tabute svojih bližnjih – kaže Ahmetlić.

 Četvrtu godinu besplatno  vozi srebreničke žrtve, a kaže, činit će to dok god može i dok bude potrebno.

 – To je najmanje što  mogu učiniti za nevino ubijene. Dok vozim kamion, kroz glavu mi prolaze sve scene srebreničkog  genocida. Muke tih ljudi ne mogu se ni zamisliti. Obuzme vas jeza. Na njihovu sudbinu i ono što im se zadesilo i kamen bi zaplakao. Ni ja se ne mogu suzdržati. Vozim, a suze same padaju – kaže on, piše Avaz. 

 Ahmetlić poručuje da  se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti, ali nikada i nikome ponoviti.

 – Nikada u životu više  ne smijemo dozvoliti ovakvo nešto. Nadam se da ćemo svi izvući pravu poruku – poručuje Ahmetlić.

 Još se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

 6.610 žrtava genocida do sada je pronašlo smiraj u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti