28.8 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Huskić: Ponosan sam što su mještani ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo

Imamo mi snage i znanja, Tešanj to može…
Zbirna infomacija 26.3.
(malo duži tekst u 18 tačaka, ali bitne info)
Zdravstveni sektor…
1.Bolnica, Doma zdravlja i Tešanj imaju potencijala u ljudima, prostoru i opremi: 106 iskusnih ljekara, brojni medicinari i tehničari (cca 250), cca do 300 kreveta… Mnogo puta su nas liječili, pa imajte povjerenja i ovaj put. Samo ih trebamo čuvati da oni ostanu zdravi, da ih svojim nemarom ne ugrozimo (imate primjere iz Italije, Srbije, ali i BiH)! Zbog toga svi pacijenti prolaze kroz trijažne šatore i zbog toga ne rade trenutno terenske ambulante. Mi smo uradili smo što je do nas, potrebna je sada vaša odgovornost!
2.Osoblje Bolnice i Doma zdravlja je organizovano da nisu svi trenutno na poslu. Organizovali smo se da imamo ljude koje možemo angažovati u, nedaj Bože, većem širenju virusa.
3.Imamo prostor i krevete za tri različita scenarija (A, B, C) razvoja situacije, broja zaraženih, lakše ili teže oboljelih. Nema potrebe da vas opterećujemo ovim detaljima i pravimo dodatni i nepotreban pritisak na vas. Fotografije nekih velikih dvorana sa krevetima mogu izazvati pogrešan efekat i takve stvari ne objavljujemo.

Naredbe, sigurnost…
4.Sanitarna inspekcija i policija dnevno nadziru i provjeravaju primjenu mnogih Naredbi. Dezinficirali smo ogroman broj objekata i velike otvorene površine, koji su nam važni za funkcionisanje. Nadziremo pijace, prodajne prostore, javne prostore. Policijski sat i samoizolacija imaju posebnu pažnju. Sve je manje prijava i loših primjera. Sigurnost nije ugrožena!
5.Dezinfekcija, čišćenje, obezbjeđenje vodom, energentima, telefonom i dr. nije upitno. Svi servisi su u funkciji i nema poremećaja. Nema najave problema.

Opremanje i opskrba
6.Danima radimo na nabavci dodatne medicinske opreme (za Bolnicu i Dom zdravlja) i sredstava i opreme za civilnu zaštitu. Općina je izdvojila do sada više od 130.000 KM u ovu namjenu. Uključio se veliki broj pojedinaca, institucija, poslovnih subjekata… Ima donacija i podrške cca 160.000 KM.
7.Imamo naručenu i značajnu količinu testova, jer ih ne dobivamo sa viših nivoa vlasti i sl. O ovim stvarima ćemo informisati kada budu gotove isporuke, a o donacijama i podršci kada budu prilike za to.
8.Nema razloga za paniku u pogledu potrebnih namirnica ili bilo kakve robe. Stvari funkcionišu, treba se držati preporuke distance…

Socijalna zaštita i pomoć
9.Centar za socijalni rad je napravio spisak starih i najpotrebnijih, radimo na nabavci nekih artikala i planiramo podršku za 200 najugroženijih osoba. Općina je već izdvojila sredstva za ovu namjenu! Nemojte očekivati da ćemo na terenu slikati Načelnika ili bilo koga i objavljivati podjelu ove pomoći.
10.Crveni križ u okviru Štaba radi usluge dostave na terenu. Prate standarde zaštite i koordiniraju aktvnosti sa Centrom za socijalni rad.
11.APEL… Mnogi žele pomoći, ali je najbolje radi zaštite od prenošenja virusa, ali i ukupnog efekta, ove poslove usuglasiti sa Centrom za socijalni rad i Crvenim križom. Nemojte da bude da smo nekima pomogli 3 puta a da do nekih nismo ni došli.
12.Svi koji žele pomoći ili kojima je pomoć potrebna trebaju kontaktirati Centar za socijalni rad.Nema mjesta panici, svima kojima bude potrebna podrška, usluga bićemo pri ruci!

Informisanje
13.Pomagali smo nekim drugim područjima i općinama, ali nećemo to objavljivati! Nije nam cilj reklama i promocija, lična ili politička!!! To nam je institucionalna i ljudska obaveza i radit ćemo to i dalje.
14.Informacije objavljujemo redovno u 8, 11 i 14 sati svakog dana, a od danas tražili smo da svi mediji na prostoru općine to adekvatno prenose. SUGESTIJA Nemojte pretjerivati sa čitanjem i slušanjem svake vijesti.
15.Za najvažnije i osnovne vijesti možete pratiti web stranicu općine i facebook profil i vijesti koje će ići na lokalnim radijo i tv stanicama.
Redovni poslovi i planovi za dalje, nakon virusa…
16.Općina priprema Rebalans Budžeta i u namjeri smo da smanjimo neke troškove a da izdvojimo više sredstava za poljoprivredu i podršku instutucijama i pojedincima koji budu u potrebi… Radne dokumente imamo spremne, Važno je da shvatite da će postojati puno veća podrška za poljoprivredu i da iskoristite vrijeme!!!
17.Bolje je trenutno da se ne zaustavljaju baš svi poslovi u privredi, zbog manjih ekonomskih posljedica koje slijede. Pratit ćemo stanje i ako bude potrebno reagovati.
18.Pripremamo set edukativnog materijala i preporuka za poslodavce kako da zaštite uposlene. Objavit ćemo to.

NA KRAJU: Dragi Tešnjaci, brojni poslovni i drugi subjekti iskreno vam HVALA na ozbiljnosti i odgovornosti koju pokazujete. Nije nikom od nas svejedno ili lahko, ali zajedno i organizovano možemo odgovoriti vremenu i izazovima. Nije nam prvi put da se organizujemo lokalno i da ne čekamo na druge. PONOSAN sam na sve vas! Nastavimo na takav način i biće ako Bog da dobro! Budućnost je pred nama…

 

Suad Huskić

Povezane vijesti

Najnovije vijesti