19.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

I kadrovi stranke NES umiješani u SKY PREPISKE

“Braćo, ako se ovako nastavi, mi ćemo cijelu Specijalnu jedinicu zaposliti“, napisat je 21. aprila 2020. godine u kasnim večernjim satima Edin Gačanin Tito.

Nekoliko minuta ranije, Gačanin pita svoje pratioce, inače bivše pripadnike Specijalne jedinice FUP-a Ibrahima Miladina i Dženisa Kadrića, da li poznaju Adnana Došlića Dolu.

“Pa, ja ga znam meni je dobar sad brate ja ga ne poznajem bas dovoljno”, odgovara Dženis Kadrić.

“Kakav je“, pita Tito.

“Brate i ja ga znam kratko nije ni dvije godine bio u jedinici“, odgovara Ibrahim Miladin.

“Ok, braćo. On je drug našeg jednog brata. Dobio valjda otkaz. Eto imamo jednog za firmu odma dole“, piše Tito.

Ibrahim Miladin, potom, odgovara: “Ma odmah ću ga ja za firme dolje, brate. Dok je svjež. A on mene poštuje i sluša“.

“Ok. Onda ćemo ga kod nas. Braćo, ako ovo nastavi, mi ćemo cijelu Specijalnu jedinicu zaposliti“, piše Tito, nakon čega u Sky stavlja “hahaha”.

“To je Dola“, odgovara Miladin dok šalje fotografiju Adnana Došlića Dole, bivšeg pripadnika Specijalne jedinice FUP-a koji je dobio otkaz zbog lažne diplome.

“Nemoj  sa ulice neke. Samo iz jedinica neke iz vojske”, piše Gačanin, stvarajući, tako, posebnu jedinicu.

Kada su u srijedu navečer iz pritvora pušteni pripadnici Specijalne jedinice FUP-a sa Mustafom Selmanovićem na čelu, Adnan Došlić Dola je, iako nije formalno pripadnik FUP-a, došao na proslavu u bazu Specijalne jedinice.

Inače, Adnan Došlić Dola, zajedno sa Ibrahimom Miladinom radi zaštitarske poslove za firmu Monetize AD koja je u posljednje dvije godine doživjela nevjerovatnu ekspanziju baveći se, navodno, prodajom čajeva. Pravni zastupnici Monetize AD-a su advokati Mirsad Crnovršanin i Alena Begović. Crnovršanin je zaposlen u advokatskoj kancelariji Maide Čampare, supruge državnog tužioca Dubravka Čampare. On je jedan od branilaca sarajevskih specijalaca koji su pod istragom zbog saradnje sa kartelom Edina Gačanina. Alena Begović je kćerka Mustafe Selmanovića, šefa Specijalne policijske jedinice.

Aljoša Čampara je, podsjećamo, bio federalni ministar unutrašnjih poslova BiH koji je primio donaciju od firme RHEA EXPRESS. U pitanju su bile uniforme za Specijalnu jedinicu FUP-a koje su kupljene novcem koji je, kako sumnja Tužilaštvo, preko Gordana Memije, poslao u BiH. Da Tito smatra Čamparu “boljom opcijom” pokazuju druge prepiske koje se odnose na politički angažman.

“SDA gubi Zenicu , jer je ovaj prišao NIP-u.  Sarajevo im je labavo , pogotovo zbog ove afere zadnje sa Sarajlićem  Mostar imaju zbog vas brate a to je čak struja Čampare ne Bakir. U suštini imaju Mostar , i ostale gradove a Sarajevo ako izgube i Zenicu to im je početak kraja. Sada nam je momenat”, napisao je 20. aprila 2020. godine Edin Gačanin Tito obraćajući se Mostarcu Harisu Behramu.

“Sarajevo im pada i pravo im je negativna slika a Mostar će im biti faktor iznenađenja. Jer neće znati da njihovi ljudi rade za nas, a ovaj Nermin na njega su prešle izbore digli SIPU kao da namješta radna mjesta i prisluškivali mu mob to je taktika SDA da prepadnu konkurenciju al nisu uspjeli. Njega pomaze firma HP Investing najjača gradjavinska firma u Hercegovini imaju 500-600 radnika. On je prije gurao SDA al vise nije, al Nermin će uticat na njega. Vjerujte jedva čekam da sjednemo s Nerminom. Hiljadu korisnih informacija”, naveo je Behram.

Nermin je, zapravo, Nermin Kljako, brat Arnela Kljake, kadra NES-a iz Mostara.

“Braćo poslije Sarajeva, Tuzlanski kanton je najbitniji na njega moramo jako udariti. I to nam gledam neke ljude od politike nego mi u Mostaru još imamo zabranu kretanja van grada”, pisao je Haris Behram tokom razgovora sa Edinom Gačaninom i njegovim saradnika.

“Ok, braćo,  idemo. Ali plan ostaje isti mi ćemo im prići  i razmišljao sam Habib brate mislim da si upravu bio. Bolje sjesti i sa Baketom i sa Čamparom. I reći im mi ćemo uz vas , hajde da očistimo sve ostale partije. Njima je samo NIp trn u oku !! Samo on jer znaju da on im uzima Sarajevo i Zenicu”, piše Edin Gačanin TIto.

Skoro godinu kasnije, u februaru 2021. godine, Dženis Kadrić putem Sky aplikacije piše HArisu Behramu: “Nismo mogli da završimo da dođu iz NiP-a ovamo. Jedva sam završio da dođe predsjednik te stranke kako bi s njima vidjeli šta i kako. Ako žele, neka kažu, ako ne žele mi idemo svojim putem. Ne vjerujem da neće biti s nama jer nemaju finansije. Mi možemo sve jer nam je ova država (UAE) Oni su krajem marta ovamo i tada ću te upoznati šta i kako, da li su s nama ili ne.  Kad budu izbori i kad budu imali na državnom nivou koju ministarsku poziciju  mogu onda puno toga i na federalnom niovu,oni već u kantonu imaju 4 ministarske pozicije. Kad budu imali ministra, naprimjer turizma ili slično, odmah će im pomoći ovi iz Emirata. Oni su krajem marta ovamo i tad ćemo znati šta i kako”.

“Ja ću ostati blizak s ovima u SDA kako bih prenosio sve“, kaže Behram.

“Kad budemo imali ministra lupam turizma na federalnom ili šta ja znam drzavnom ili tako nešta slično onda će nam odmah pomoći ovi iz UAE. E brate moj. Idemo dalje.    Prošlost ne možemo promjeniti. Ali možemo se truditi za budućnost”, piše Kadrić.

“Tako je zato sam rekao onda bratu polahko”, odgovara Behram.

“Onda kupujemo klix. Imamo cijeli plan kako i šta. Projekte. Kontaš”, napisao je Kadrić.

“Kontam”, uzvraća Behram.

“Brate, rekao sam ti dok oni ne dođu i sa njima sastanak kad se sve završi vidjet ćemo. Oni su krajem marta ovamo abd. U aprilu ćeš znati šta i kako. Ili smo sa njima ili ne. Cilj nam je da napravimo najjaču stranku, a ostale da počistimo i poubijaju ako treba jer narodu „samo može sila“, a ne priča, jer žive za ovaj svijet, boje se za svoje živote i kad ih čistiš onda je puno lakše kad mu zapališ auto, pa na kuću bombe, pa ga upozoriš, sve pomalo do krajnje granice smrti”, napisao je Kadrić.

Izvor: istraga.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti