21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila s folk dušom! Sa svojom najnovijom pjesmom – upravo je postao vijest!

Počeo je kao dječak koji se igrao s harmonikom brata i, gle čuda, kad se ovaj vratio iz vojske, Ibro je već znao odsvirati par kompozicija. Od školskih priredbi do dočeka Titove štafete, od igranki i KUD-a do prve radijske emisije “Selo veselo” i TV premijere u “Znanje imanje”, Ibro je harmoniku nosio kao drugu kožu.

Pred publikom u Makedoniji 1980. godine, dok je pratio mladog Seju Halilovića, Ibro je doživio mali tehnički kvar – raširio noge da mu čaksire ne padnu dok svira, što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom, više nego Seju! Tu je svirao i pjevao na stotinama svadbi, solo s harmonikom, odzvanjajući veselje od Tešnja do Beograda, gdje je 1987. svirao na posljednjem dočeku Titove štafete. Ibro se nije zaustavljao ni tamo; svirao je i pjevao sve do 1999., kada je odlučio da će harmoniku zamijeniti mikrofonom.

Od tada, Ibro Škiljo snima hitove – poluprofesionalne od 1993. godine s društvenim temama, do profesionalnih folk snimaka od 2005. godine. Njegov najnoviji hit, “Neka te sreca prati,” obilježio je 2024. godinu. Ibro nije samo pjevač; on je i kompozitor i tekstopisac svojih djela, umjetnik koji crpi inspiraciju iz duše naroda.

Škiljo, s harmonikom u rukama, bio je i sudionik radnih akcija širom bivše Jugoslavije – uvijek u trendu, uvijek među ljudima. Njegova muzika, kao i njegova ličnost, nosi pečat autentičnog, jedinstvenog umjetnika čiji se život i djelo prepliću s melodijama koje odzvanjaju balkanskim prostorima.

Izvor: zosradio.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti