13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

IECM daje svoj doprinos: Hitna akcija u obračun sa ljudima koji posjeduju nelegalno oružje u BiH

“Informativno-edukacijski Centar za mlade” (IECM) iz Tešnja, bio je pozvan da učestvuje u novoj kampaniji UNDP-a “KAMPANIJI -KONTROLA ORUŽJA- u Bosni i Hercegovini, čiji je početak krenuo u četvrtak 22.10.2015.godine u sjedištu UN-a i sjedištu OSCE-a u Sarajevu.

Tematičari na ovu temu su bili visoki predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH-Andreja Elzner Kujača, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske-Danijela Žunec Brandt, te koordinator projekta ispred UNDP-a Jasmin Porobić.

Ovom prilikom, predstavnici IECM tima Elma ĆEMAN i Tarik ŠKRGO, dali su veliki doprinos na početku ove nove kampanije UNDP-a, čiji će zagovornik biti i IECM.

Predstavnici IECM-a su ovom prilikom zahtjevali nastavak navedene kampanije, zbog njene važnosti za cjelokupnu društvenu zajednicu u Bosni i Hercegovini, posebno “znajući da BiH ima izuzetno velike količine naoružanja iz prethodnog rata-preko 20 000 tona, koje predstavljaju ogroman problem za ljude i zajednicu, jer ono ima vrlo štetnu funkciju, jer njihovim zadržavanjem u skladištima Oružanih snaga BiH, izdvajaju se ogromna sredstva za njihovo čuvanje, a uz to postoji velika opasnost od nekontrolisanih eksplozija i mogućnosti ugrožavanja života i ljudskih dobara”.

“Moramo krenuti u obračun sa ljudima koji posjeduju nelegalno oružje, jer se to oružje, nažalost, opet sutra može upotrebiti u ratne svrhe ili u BiH ili bilo gdje u svijetu, a mi ćemo sa svoje strane uraditi ono što je potrebno, kao predstavnici civilnog društva, da se uvede red u ovu oblast ” – poručili su iz IECM-a.

(iecm.ba)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti