5.3 C
Tešanj
Petak, 19 Aprila, 2024

IGRE VATROGASNE OMLADINE U JELAHU POD MOTOM “VATRU GASI, BRATA SPASI”

Neformalna grupa iz Jelaha provodi projekat „Vatru gasi, brata spasi!“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

„Vatru gasi, brata spasi!“ je projekat Neformalne grupe iz Jelaha koju čine Muharem Hujdur, Kasim Čaušević, Armin Maglić, Ejla Sadiković i Džemila Maglić.
“Vatru gasi, brata spasi!” predstavlja projekat okupljanja mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, s ciljem poticanja pomirenja i stvaranja veza između mladih različitih etničkih grupa koje egzistiraju u pomenutim zemljama. Koristeći vatrogastvo kao alat, želimo mladim približiti ideju kulture tolerancije i povjerenja.
Cilj projekta je ostvarivanje socijalne integracije mladih različitih etničkih grupa, afirmacija istih kroz okupljanje, povezivanje i takmičenje u promociji vatrogastva, međusobnom upoznavanju, učvrščivanju prijateljskih odnosa, razvijanje tjelese sposobnosti, jačanje svijesti o humanosti i ljudskoj solidarnosti
Projekat se realizuje 22. i 23. augusta 2015 godine u Jelahu i okuplja omladince i omladinke iz 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.
Učestvuju: Vatrogasno društvo Bački Monoštor Srbija, Dobrovoljno vatrogasno društvo „Stanišić“ Srbija, Udruženje vatrogasno društvo Kakanj, Vatrogasno društvo Bjelave Sarajevo, Vatrogasno društvo Kozarac, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jelah, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornja Tuzla, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jagodnjak Hrvatska, Vatrogasno društvo Beli Manastir Hrvatska, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbanja Banja Luka.
Prvi dan aktivnosti 22. augusta je baziran na razvoju teorijskih i praktičnih vještina kod mladih dječaka i djevojčica na polju vatrogastva, prve pomoći, snalaženja u prirodi i interkulturalnog dijaloga.
Drugi dan sve ekipe učestvuju u takmičenju pod nazivom „Igre vatrogasne omladine“ koje će se održati na poligonu osnovne škole „1. mart“ u Jelahu.
Igre vatrogasne omladine su susreti pionira dobrovoljno vatrogasnih društva. Aktivnosti su bazirane na sportskom takmičenju pionira uzrasta od 12 do 15 godina u sklopu vatrogasnih pionirskih igara (dječaka i djevojčica). Susreti su prilika mladim vatrogascima da razmjene iskustva i znanja iz oblasti vatrogastva.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti