20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

In memoriam: Ilija Vulić Eli-1936-2021

Od Damira Galijaševića dobih poruku da je preminuo Ilija Vulić Eli. Mi, stariji Tešnjaci, ga pamtimo sa simpatijama

Eli, kako smo ga svi zvali, bio je profesor latinskog, francuskog jezika, a jedno vrijeme I Muzičkog u gimnaziji Musa Ćazim
Ćatić 9 godina, do 1971. godine kada odlazi iz Tešnja.

Eli Vulić je za vrijeme studentskih dana drugovao sa dr. Muhidinom Alićehajićem i njegovom suprugom Brankom. Dr. Muhidin i Branka će uticati na njegovu odluku da sa suprugom Vlastom dođe da radi i živi u Tešnju. U KUD Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva Eli je svirao gitaru u narodnom orkestru (svirao je i harmoniku), pa će muzička znanja i iskustva ove ekipe donijeti jedno zlatno muzičko vrijeme u Tešanj.

Eli je svirao gitaru u TEMUS-ovom jazz orkestru koji su sačinjavali: Fikret Hafizović i Mesud Kahrimanović (bubnjevi), Smail F. Terzić (trombon), Nedžad Hadžiselimović, Hakija Prnjavorac i Izudin Dizdarević (truba), Vahidin Dado Kantić (saksofon), Abdulah Avdo Bukvić (saksofon i klarinet), prof. Eli Vulić (gitara). Od godine 1962., Eli Vulić je bio i rukovodilac ovog orkestra.

U narednih devet godina, koliko je prof. Eli proveo u Tešnju, Eli će dati veliki doprinos obrazovanju, ali u muzičkom gdje će biti okosnica muzičkog života.

Uz pomoć prof. Elija Vulića,  u Tešnju se osniva jazz orkestar.

Elija sam sretao u Sarajevu krajem devedesetih. Predavao je latinski jezik na Pravnom fakultetu. Dok smo sjedili uz kafu on se rado prisjećao ljudi i događaja iz Tešnja. Poklonio mi je svoju knjigu sa posvetom Osnove latinskog jezika-za pravnike čiji recenzenti su bili prof.dr. Vlado Sučić i prof.dr. Mustafa Imamović ,, koju i danas imam u svojoj biblioteci, sa posvetom.

Sahranjen je 30.4. na katoličkom groblju u Brezi.

(Informacije o prof. Iliji Vuliću Eliju i fotografiju pronašao sam u magistarskom radu Damira Galijaševića Sevdalinka u Tešnju od prvih pisanih tragova do danas)

Tešanjski dnevnik/Husein Galijašević

Povezane vijesti

Najnovije vijesti