17.6 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Industrijska proizvodnja u padu: Manja potražnja za robom iz BiH

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u padu je 2,9 odsto za deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, a do pada obima proizvodnje, kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, došlo je zbog smanjene potražnje bh. robe u zemljama glavnim ekonomskim partnerima, Njemačkoj, Italiji i drugim.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da ova godina, ako se posmatra obim proizvodnje, pokazuje tendenciju pada u svim mjesecima.

“Ono zbog čega je to tako najbolje pokazuje spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske za prvih deset mjeseci ove godine, koja je manja za 140 miliona maraka u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Ćorić i dodao da se na osnovu toga može zaključiti da je potražnja robe iz Srpske na najznačajnijim tržištima manja.

“Samim tim, to je razlog što je došlo do fizičkog pada proizvodnje. Naravno da sve privredne grane nemaju isti pad, ali najveći pad u ovoj godini je doživjela proizvodnja namještaja”, kazao je Ćorić i zaključio da je pad potražnje uslovio pad proizvodnje.

“Ono što brine su predviđanja za narednu godinu, koja nisu optimistična jer mnoga preduzeća nisu potpisala ugovore za sljedeću godinu, a najveći problem nam u ovom trenutku predstavlja to što još ne znamo kolika će biti visina najniže plate za narednu godinu, jer su lična primanja najveća stavka u funkcionisanju svakog preduzeća”, kazao je Ćorić.

Pojasnio je da su već sada za naredu godinu brojnim preduzećima smanjene narudžbe, te je sigurno da je pred privrednicima, kako kaže Ćorić, jedna vrlo teška poslovna godina.

Da je zbog globalnih problema zabilježen pad industrijske proizvodnje u cijeloj BiH, kaže i Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH.

“Naše firme su izvoznog karaktera, smanjena je potražnja na evropskim tržištu usljed recesije koja je tamo u blagom uzlasku i sve što se dešava, ratovi koje imamo u svijetu, utiče negativno na Evropu i generalno na industrijsku proizvodnju”, kazao je Mališević i dodao da, s obzirom na to da su bh. firme vezane za Evropsku uniju, to se, kako kaže, preliva i na bh. tržište.

Ističe da treba očekivati da će se trend pada  nastaviti i naredne godine, te će, kako kaže, prvi kvartal biti sigurno izuzetno težak za privrednike.

“Od polovine iduće godine očekujemo postepeno slabljenje negativnih trendova, a nakon toga bi se to moglo polako vraćati na neko pozitivno stanje”, kazao je Mališević.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, poput sirovina, reprodukcijskog materijala i poluproizvoda manja je za 4,9 odsto za deset mjeseci ove godine nego u istom periodu lani, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, onih koji se mogu odmah konzumirati, poput hrane, registrovala pad za 5,2 odsto.

“U padu je proizvodnja energije za 1,3 odsto, prerađivačka industrija zabilježila je pad od 3,9 odsto, a u metalskom sektoru proizvodnja baznih metala imala je pad od 22,3 odsto”, kazali su iz Agencije.

Ipak, proizvodnja gotovih metalskih proizvoda, osim mašina i opreme, zabilježila je rast od 3,5 odsto.

“Pad je evidentiran i u preradi drveta, za 12,8 odsto”, podaci su Agencije.

Ističu da je rast zabilježen u kategoriji kapitalnih proizvoda, poput proizvodnje mašina, oružja i municije od 2,3 odsto, te u farmaceutskoj industriji, gdje je proizvodnja povećana za 11,9 odsto.

Izvor: Akta

Povezane vijesti

Najnovije vijesti